Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR odpálila neidentifikovanú balistickú strelu do Japonského mora

Súborový obrázok odpálenia rakety zo Severnej Kórey je zobrazený v spravodajskom programe na železničnej stanici Soul v Soule v Južnej Kórei v nedeľu 25. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Odpálenie strely sa uskutočnilo po tom, čo sa objavili informácie o plánoch Pchjongjangu vystreliť balistickú raketu odpaľovanú z ponorky (SLBM).

Soul 25. septembra (TASR) - Severná Kórea v nedeľu odpálila neidentifikovanú balistickú strelu do Japonského mora. Informovala o tom juhokórejská armáda, neuviedla však žiadne podrobnosti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Odpálenie strely sa uskutočnilo po tom, čo sa objavili informácie o plánoch Pchjongjangu vystreliť balistickú raketu odpaľovanú z ponorky (SLBM). Túto informáciu potvrdila aj japonská pobrežná stráž, ktorá sa odvolala na vyjadrenie tamojšieho ministerstva obrany. Lode preto vyzvala, aby "sledovali všetky nové informácie a v prípade, že spozorujú akékoľvek neznáme teleso, nech sa k nemu nepribližujú a upovedomia pobrežnú stráž".

Do Južnej Kórey v piatok pred plánovaným spoločným vojenským cvičením priplávala americká lietadlová loď USS Ronald Reagan a ďalšie plavidlá údernej skupiny amerického námorníctva. Cieľom cvičenia je odradiť Severnú Kóreu od jadrových hrozieb.

V auguste sa uskutočnilo najväčšie spoločné vojenské cvičenie oboch krajín od roku 2018. Analytici tvrdia, že Severná Kórea môže tieto manévre využiť ako argument pre ďalšie testy svojich zbraní.

Severokórejské Najvyššie ľudové zhromaždenie nedávno schválilo zákon, ktorý Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) umožňuje podniknúť preventívny jadrový útok. Zákon tiež považuje jej štatút jadrovej mocnosti za "nezvratný". Izolovaná totalitná krajina uskutočnila od roku 2006 sériu pokusov s jadrovými zbraňami, ktoré pozastavila v roku 2017. Podľa pozorovateľov sa pripravuje na ich obnovenie.