Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KĽDR odsúdila návštevu Pelosiovej na Taiwane a podporila postoj Číny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov. Čína považuje tento fakticky nezávislý ostrov za súčasť svojho územia.

Soul 3. augusta (TASR) - Severná Kórea v stredu odsúdila návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane a označila ju za "drzé zasahovanie" Washingtonu do vnútorných záležitostí iného štátu. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap.

Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR vyjadrilo podporu dôraznému protestu Číny, keď deklarovalo, že Pelosiovej návšteva "vyvoláva vážne znepokojenie medzinárodného spoločenstva".

"Súčasná situácia jasne ukazuje, že drzé zasahovanie USA do vnútorných záležitostí iných krajín a ich úmyselné politické a vojenské provokácie sú v skutočnosti hlavnou príčinou narušenia mieru a bezpečnosti v regióne," citovala hovorcu ministerstva KĽDR oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

"Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou Číny a otázka Taiwanu sa týka vnútorných záležitostí Číny," dodal hovorca rezortu diplomacie KĽDR.

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov. Čína považuje tento fakticky nezávislý ostrov za súčasť svojho územia. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.

Jej návšteva na Taiwane vyvolala ostré protesty Pekingu, ktorý si predvolal veľvyslanca USA Nicholasa Burnsa. Čínska armáda zasa oznámila, že v utorok v noci začne v blízkosti Taiwanu vojenské cvičenie. Zahŕňať bude vzdušné i morské manévre v oblasti ležiacej severne, juhozápadne a juhovýchodne od Taiwanu, ako aj testovacie odpaľovanie rakiet v mori južne od Taiwanu.