Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

KĽDR opäť inštaluje reproduktory na hraniciach s Južnou Kóreou

Na archívnej snímke severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Majú slúžiť na šírenie propagandy komunistického režimu v Pchjongjangu.

Soul 22. júna (TASR) - Severná Kórea začala opäť inštalovať propagandistické reproduktory v regiónoch pozdĺž hranice s Južnou Kóreou. V pondelok o tom informovala agentúra Jonhap.

Zdroje z prostredia juhokórejskej armády informovali o podozrivých aktivitách, ktoré sú pravdepodobne znakom toho, že Severná Kórea v demilitarizovanej zóne od nedele opäť inštaluje reproduktory. Majú slúžiť na šírenie propagandy komunistického režimu v Pchjongjangu.

"Aktivity tohto druhu boli zaznamenané vo viac ako 10 regiónoch a odohrali sa súčasne," uviedol juhokórejský Zbor náčelníkov štábov (JCS).

Po summite medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom z 27. apríla 2018 sa obe Kórey dohodli na zastavení všetkých nepriateľských aktivít vrátane odstránenia reproduktorov či distribúcie propagandistických letákov.

Južná Kórea však už taktiež skúma možnosť opätovne rozmiestniť v pohraničí reproduktory, ktoré Soul v súlade s dohodou z mája 2018 odstránil z približne 40 oblastí, vrátane pohraničného mesta Pchadžu.

KĽDR tiež pohrozila spustením letákovej kampane zameranej proti Soulu po tom, ako Pchjongjang v poslednom čase opakovane ostro odsudzoval Južnú Kóreu za to, že nezabránila aktivistom vo vypúšťaní propagandistických letákov cez hranicu za pomoci balónov.

Severná Kórea následne zvýšila svoj tlak zdemolovaním budovy spoločného styčného úradu na svojej strane hranice, ktorý symbolizoval snahy o medzikórejské zmierenie, ako aj vyhrážkami posilnenia svojej vojenskej prítomnosti v pohraničnej oblasti.

Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že Severná Kórea môže úmyselne zvyšovať napätie, aby podporila pozíciu vlastného vedenia a zintenzívnila tlak na Spojené štáty. KĽDR podľa nich naliehavo potrebuje zmiernenie sankcií, keďže jej ekonomiku negatívne postihlo to, že musela v dôsledku koronavírusovej pandémie uzavrieť hranice s Čínou ako hlavným obchodným partnerom.