Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

KĽDR: OSN musí vyzvať USA a Južnú Kóreu na zastavenie cvičení

Severokórejský vojak sleduje ďalekohľadom územie južného suseda na hraniciach v obci Panmundžom. Foto: TASR/AP

Vojenské cvičenia a "rétorika" USA a Južnej Kórey podľa severokórejského rezortu diplomacie len "zvyšujú napätie, ktoré by sa mohlo vymknúť spod kontroly".

Pchjongjang 5. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR v nedeľu uviedlo, že Organizácia Spojených národov (OSN) musí žiadať okamžité zastavenie plánovaných spoločných vojenských cvičení Spojených štátov a Južnej Kórey. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vojenské cvičenia a "rétorika" USA a Južnej Kórey podľa severokórejského rezortu diplomacie len "zvyšujú napätie, ktoré by sa mohlo vymknúť spod kontroly".

Cvičenia sa budú konať od 13. do 23. marca s cieľom posilniť spoločné obranné spôsobilosti USA aj Južnej Kórey. Ich súčasťou budú aj obojživelné vyloďovacie operácie, uvádza sa vo vyhlásení armád oboch krajín. Podľa agentúry AP pôjde o najväčšie spoločné poľné manévre USA a Južnej Kórey za ostatných päť rokov.

"Je poľutovaniahodné, že OSN v súvislosti s týmito zjavne agresívnymi cvičeniami mlčí," uviedlo severokórejské ministerstvo zahraničných vecí.

Opakované americko-juhokórejské manévre označuje Severná Kórea za prípravu na inváziu na sever Kórejského polostrova a za dôkaz nepriateľskej politiky Washingtonu a Soulu voči Pchjongjangu. KĽDR na takéto cvičenia často reaguje odpaľovaním rakiet, preletmi lietadiel či delostreleckou paľbou.