Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

KĽDR oznámila, že otestovala dve taktické riadené strely

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Experti v Južnej Kórei predpokladajú, že Pchjongjang tým chce demonštrovať svoju vojenskú silu a dokázať schopnosť odpaľovať rakety z rôznych miest a platforiem.

Soul 18. januára (TASR) - Severná Kórea v utorok uviedla, že predošlý deň otestovala dve taktické riadené strely, informovali tamojšie štátne médiá. Išlo už o štvrtý raketový test vykonaný KĽDR od začiatku tohto roka, píšu agentúry Jonhap a AFP.

Pondelková skúška bola zameraná "na selektívne vyhodnotenie vyrábaných taktických riadených striel a na overenie presnosti systému zbraní," uviedla oficiálna severokórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

Jonhap s odvolaním sa na generálny štáb juhokórejskej armády predtým informovala, že Severná Kórea pravdepodobne odpálila v pondelok ráno dve balistické rakety krátkeho doletu z medzinárodného letiska Sunan v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang smerom na východ.

KCNA uviedla, že išlo o dve taktické riadené strely odpálené z oblasti na západe KĽDR, ktoré zasiahli ostrov v Japonskom mori. Severokórejský vodca Kim Čong-un sa na skúške nezúčastnil.

Rezolúcie OSN zakazujú tejto izolovanej krajine uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré v závislosti od konštrukcie môžu niesť aj jadrové hlavice.

Experti v Južnej Kórei predpokladajú, že Pchjongjang tým chce demonštrovať svoju vojenskú silu a dokázať schopnosť odpaľovať rakety z rôznych miest a platforiem.

Severná Kórea tvrdí, že 5. a 11. januára vykonala skúšky hypersonických rakiet, ktoré je ťažké zmerať pre ich vysokú rýchlosť a manévrovateľnosť.

V piatok 14. januára Severná Kórea podľa tamojších médií odpálila dve rakety z mobilného odpaľovacieho zariadenia na vlak smerujúci k moru. Tento test bol považovaný za reakciu na nové sankcie USA uvalené na KĽDR.