Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Paľba do Žltého mora bola reakcia na vojenské cvičenia J. Kórey

Na nedatovanej snímke vydanej 5. januára 2024 juhokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) a jeho dcéra počas návštevy závodu, ktorý vyrába mobilné odpaľovacie zariadenia v Severnej Kórei. Foto: TASR - AP

KĽDR odmietla, že by ňou ohrozila mier na Kórejskom polostrove.

Soul 5. januára (TASR) - Severná Kórea v piatok vyhlásila, že cvičnú paľbu do Žltého mora neďaleko pohraničných ostrovov vykonala v reakcii na vojenské cvičenia Južnej Kórey. Zároveň odmietla, že by ňou ohrozila mier na Kórejskom polostrove. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Severná Kórea v rámci cvičenia odpálila okolo 200 delostreleckých granátov do mora neďaleko námorných hraníc s Južnou Kóreou.

Oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA v reakcii uviedla, že cvičenie nemalo žiadny vplyv na ostrovy Peng-njong a Jon-pchjong.

Miestne juhokórejské úrady nariadili evakuáciu obyvateľov na týchto ostrovoch, neďaleko ktorých predtým dopadli strely severokórejskej armády.

Soul označil paľbu KĽDR za provokáciu a námorná pechota niekoľko hodín po nich uskutočnila "ostré delostrelecké cvičenia so samohybnými húfnicami K9" na ostrove Jon-pchjong, uviedla agentúra Jonhap.

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko vykonali spoločné vojenské cvičenie pri juhokórejskom ostrove Čedžu v decembri. Podľa Južnej Kórey sa konalo v reakcii na nukleárne hrozby zo strany Severnej Kórey.

KĽDR niekoľko dní predtým vystrelila do mora medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) Hwasong-18. Krajina toto cvičenie označila za varovanie pre USA a Južnú Kóreu, aby nepodnikali žiadne konfrontačné kroky.

Vzťahy medzi Pchjongjangom a Soulom sú už dlhší čas zlé. Prispelo k tomu aj posilnenie vojenskej spolupráce medzi Soulom a Washingtonom, ktoré nasledovalo po rekordnom počte raketových testov KĽDR, píše AFP.