Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prioritami v roku 2022 sú ekonomika a produkcia potravín, tvrdí KĽDR

Na archívnej snímke Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Kim Čong-un podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA označil za dôležitú úlohu "dosiahnutie epochálneho kroku v riešení problémov súvisiacich s každodennými potrebami občanov".

Soul 1. januára (TASR) - Na neistú situáciu so zásobovaním a pandémiu nového koronavírusu sa vo svojom novoročnom príhovore zameral severokórejský vodca Kim Čong-un. Svojím príhovorom zároveň ukončil ôsme plenárne zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce v roku 2021, informovala v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na severokórejské médiá.

Kim Čong-un podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA označil za dôležitú úlohu "dosiahnutie epochálneho kroku v riešení problémov súvisiacich s každodennými potrebami občanov". Najvyššiu prioritu majú "núdzové opatrenia" na boj proti pandémii.

Podľa juhokórejskej centrálnej banky zaznamenala KĽDR v roku 2020 v dôsledku pandémie a následného uzavretia hraníc najväčší hospodársky pokles za viac ako dve desaťročia. V zahraničí narastali navyše obavy z ďalšej vážnej potravinovej krízy v tejto izolovanej krajine, pripomína AFP.

Kim v prejave prekvapujúco nespomenul tradičných hlavných protivníkov svojej krajiny, teda USA a Južnú Kóreu, ani sa priamo nezaoberal zahraničnou politikou. Povedal však, že z dôvodu "čoraz nestabilnejšej" situácie vo vojenskej oblasti na Kórejskom polostrove a vo svete bude Pchjongjang pokračovať v "posilňovaní kapacít národnej obrany". Zahŕňa to aj zabezpečenie lojality a poslušnosti v armáde a "výrobu výkonného vybavenia zodpovedajúceho modernému vedeniu vojny", uviedla ďalej KCNA.

Práve svoje novoročné prejavy využíval Kim Čong-un v minulosti na to, aby vyšiel v ústrety USA a Južnej Kórei, ale aj na to, aby oznámil novinky vo vývoji jadrových zbraní, napísala webová stránka NK News so sídlom v Soule, ktorá sleduje dianie v Severnej Kórei. Napríklad v roku 2018 oznámil vyslanie výpravy na zimné olympijské hry v Južnej Kórei a v roku 2019 deklaroval, že by chcel ďalšie stretnutie s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom.