Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Raketa s vojenským prieskumným satelitom sa zrútila do mora

Severná Kórea oznámila, že v stredu 31. mája 2023 skutočne vypustila do vesmíru vojenský prieskumný satelit, ktorý sa však v dôsledku technickej poruchy zrútil do mora. Foto: TASR - AP

O vypustení bližšie nešpecifikovanej "vesmírnej nosnej rakety" ako prvá informovala juhokórejská armáda, ktorá uviedla, že zariadenie preletelo cez Žlté more a následne zmizlo z radarov.

Pchjongjang 31. mája (TASR) - Severná Kórea oznámila, že v stredu skutočne vypustila do vesmíru vojenský prieskumný satelit, ktorý sa však v dôsledku technickej poruchy zrútil do mora. Informovala o tom tamojšia štátna tlačová agentúra KCNA. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Jonhap.

"Nosná raketa na prepravu nového satelitu sa zrútila do Západného mora (ako sa v Kórei nazýva Žlté more) v dôsledku abnormálneho štartu dvojstupňového motora," uviedla KCNA.

Severokórejská agentúra zároveň dodala, že tamojšie úrady "prešetria zásadné chyby, ku ktorým pri vypustení satelitu došlo, a podniknú vedecké a technické opatrenia na ich nápravu, aby sa druhý pokus mohol uskutočniť čo najskôr".

O vypustení bližšie nešpecifikovanej "vesmírnej nosnej rakety" ako prvá informovala juhokórejská armáda, ktorá uviedla, že zariadenie preletelo cez Žlté more a následne zmizlo z radarov, čo vyvolalo špekulácie, že spadlo do mora alebo sa rozpadlo počas letu.

Juhokórejská armáda zároveň uviedla, že lokalizovala a snaží sa vyloviť objekt, ktorý považuje za časť zrúteného satelitu.

Úrady v Soule v súvislosti s vypustením rakety vydali výzvu na prípadnú evakuáciu, varovanie však bolo vydané omylom. Sirény sa rozozvučali aj v japonskej prefektúre Okinawa, poplach bol však po približne 30 minútach zrušený.