Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa pripravuje na testy nových balistických rakiet, tvrdí Soul

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Juhokórejský minister obrany I Čong-sup tvrdí, že Pchjongjang dokončil prípravy na siedmu jadrovú skúšku už "približne v máji", no je veľmi náročné predpovedať, kedy dôjde k jej vykonaniu.

Soul 4. októbra (TASR) - Severná Kórea sa pripravuje na skúšky technológií pre novú medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) na kvapalné palivo a balistickú strelu odpaľovanú z ponorky (SLBM). V utorok to uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany, podľa ktorého je Pchjongjang naďalej pripravený na vykonanie ďalšieho jadrového testu. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

Ministerstvo obrany tiež poznamenalo, že KĽDR sa zároveň neustále snaží modernizovať rakety na tuhé palivo. Dodalo, že hlavné severokórejské jadrové zariadenia – vrátane reaktora v stredisku v Jongbjone – sú v bežnej prevádzke a Severná Kórea je naďalej schopná vykonať jadrový test.

Juhokórejský minister obrany I Čong-sup tvrdí, že Pchjongjang dokončil prípravy na siedmu jadrovú skúšku už "približne v máji", no je veľmi náročné predpovedať, kedy dôjde k jej vykonaniu. Dodal, že ďalší jadrový test môže zahŕňať aj malú atómovú zbraň pripravenú na použitie.

Severná Kórea v utorok vystrelila ďalšiu neidentifikovanú balistickú raketu, ktorá podľa jaonského úradu vlády preletela ponad Japonsko. Tento test balistickej strely zo strany KĽDR neobvykle spustil v dvoch severojaponských prefektúrach národný systém varovania pred vzdušnými útokmi J-Alert.