Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa údajne chystá na vypustenie ďalšieho vojenského satelitu

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Pchjongjang tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohol reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Washingtonu.

Soul 24. mája (TASR) - Severná Kórea sa pravdepodobne chystá na vypustenie svojho druhého vojenského satelitu na obežnú dráhu Zeme. Uviedol to v piatok predstaviteľ juhokórejskej armády s odvolaním na informácie spravodajských služieb, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Aktivity KĽDR pozorne monitorujú spravodajské služby Južnej Kórey a Spojených štátov, povedal predstaviteľ juhokórejskej armády. Dodal, že aktivitu zaznamenali na severozápade krajiny, kde sídli hlavné severokórejské centrum pre vesmírne lety. Ďalšie detaily neposkytol.

Severná Kórea vypustila svoju prvú špionážnu družicu vlani. Podľa severokórejských štátnych médií sa satelitu podarilo zhotoviť snímky Bieleho domu, Pentagónu a amerických lietadlových lodí na námornej základni v meste Norfolk, ktoré si prezrel vodca KĽDR Kim Čong-un. Fotografie zhotovené družicou však nezverejnili.

Pchjongjang tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohol reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Washingtonu.

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea vlani odsúdili štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým KĽDR podľa nich porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu vypúšťať balistické rakety akéhokoľvek doletu.