Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR tvrdí, že vykonala dôležitý test vo vývoji špionážneho satelitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Juhokórejská armáda naopak tvrdí, že Severná Kórea v nedeľu ráno vypálila tento rok v poradí ôsmu balistickú strelu smerom k Východočínskemu moru.

Soul 28. februára (TASR) – Severná Kórea v pondelok oznámila, že v nedeľu vykonala "dôležitý test" v rámci vývoja "špionážneho satelitu". Juhokórejská armáda však tvrdí, že išlo zrejme o odpálenie ďalšej balistickej strely. TASR získala túto informáciu z agentúry Jonhap.

"Národný úrad pre rozvoj letectva (NADA) a Akadémia obranných vied vykonali v nedeľu dôležitý test v rámci plánu vývoja špionážneho satelitu,"
uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Skúška potvrdila "vlastnosti a presnosť systému snímkovania s vysokým rozlíšením, systému prenosu údajov a zariadení na kontrolu polohy," dodala KCNA.

Juhokórejská armáda naopak tvrdí, že Severná Kórea v nedeľu ráno vypálila tento rok v poradí ôsmu balistickú strelu smerom k Východočínskemu moru. Podľa nej bola vypustená z oblasti hlavného mesta Pchjongjang, pričom prekonala vzdialenosť asi 300 kilometrov a dostala sa do výšky 620 kilometrov.

Vývoj špionážnej družice patrí medzi kľúčové projekty, o ktorých rokoval zjazd vládnucej Strany pracujúcich v januári minulého roka.

Niektorí pozorovatelia považujú nedeľňajšiu skúšku za predohru pred prípravami na test rakety s dlhým doletom.

KĽDR aj v minulosti tvrdila, že uskutočnila štarty satelitov, avšak znalci pomerov to považovali za testy rakiet dlhého doletu, ktoré tamojší režim skrýva za "mierový" projekt výskumu vesmíru.