Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na vojenskej prehliadke v KĽDR ukázali namiesto rakiet traktory

Snímka z nočnej vojenskej prehliadky na počesť 73. výročia vzniku Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Kim pred jasajúcim davom spustil ohňostroj a srdečne pozdravil všetkých obyvateľov krajiny.

Pchjongjang 9. augusta (TASR) – Severná Kórea usporiadala zo stredy na štvrtok v hlavnom meste nočnú vojenskú prehliadku na počesť 73. výročia svojho vzniku. Defilé jednotiek sledoval aj vodca Kim Čong-un. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej komunistický režim neukázal medzikontinentálne balistické rakety. Na námestí sa však objavili aj traktory či hasičské autá.

Podľa agentúry Reuters bola dramaturgia prehliadky, ktorá sa začala o polnoci miestneho času, skromnejšia oproti akciám tohto druhu v minulosti. Námestím napríklad pochodovali vojaci v oranžových ochranných oblekoch s plynovými maskami.

Veľký arzenál komunistický režim neukázal. Na záver prehliadky Pchjongjang obvykle prezentoval obrovské rakety, prípadne ich modely, píše AFP. Tento rok však bolo vidieť na konci sprievodu len ľahkú delostreleckú techniku ťahanú traktormi.

Kórejská ústredná tlačová agentúra uviedla, že „traktory šoférovali farmári, ktorí v prípade núdze vedia udrieť proti agresorom a ich vazalom zničujúcou palebnou silou".

Agentúra AFP uviedla, že severokórejský vodca Kim Čong-un mal počas osláv oblečený bledosivý oblek „v západnom štýle". KCNA napísala, že Kim pred „jasajúcim davom spustil ohňostroj a srdečne pozdravil všetkých obyvateľov krajiny". Štátna agentúra konkrétne nenapísala, že predniesol prejav.