Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Severokórejský Pchjongjang po piatich dňoch údajne zrušil lockdown

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od minulej stredy museli miestni obyvatelia, vrátane pracovníkov diplomatických misií, zostať doma, štyrikrát denne si merať telesnú teplotu a hlásiť výsledky meraní.

Soul 30. januára (TASR) - Úrady v severokórejskej metropole Pchjongjang odvolali päť dní trvajúci lockdown, ktorý bol zavedený z dôvodu šírenia respiračných ochorení. Oznámila to v pondelok ruská ambasáda v Pchjongjangu, informuje agentúra AP.

Severná Kórea oficiálne nepriznala, že by v krajine opätovne dochádzalo k šíreniu ochorenia COVID-19. V auguste tamojší komunistický režim deklaroval víťazstvo v boji nad koronavírusom, ktoré zahraniční odborníci spochybňovali.

O zavedení prísneho lockdownu, ktorý v Pchjongjangu vyhlásili 25. januára, pôvodne informovali médiá v susednej Južnej Kórei. Severokórejské úrady toho opatrenie zdôvodnili potrebou spomalenia šírenia "chrípky a iných respiračných ochorení".

Ruské veľvyslanectvo v KĽDR v pondelok na svojom facebookovom účte informovalo o ukončení "mimoriadneho protiepidemického obdobia" (lockdownu) v Pchjongjangu.

Od minulej stredy museli miestni obyvatelia, vrátane pracovníkov diplomatických misií, zostať doma, štyrikrát denne si merať telesnú teplotu a hlásiť výsledky meraní.

V súvislosti s vyhláseným päťdňovým lockdownom miestne úrady vôbec nespomenuli covid. Severokórejské štátne médiá však v posledných týždňoch opakovane vyzývali obyvateľov na ostražitosť pre možné riziko opätovného šírenia nového typu koronavírusu v krajine.

Severná Kórea priznala len vlani na jar – viac než dva roky po začiatku pandémie – prvé prípady covidu, pričom už v auguste deklarovala víťazstvo nad vírusom.

Nikdy pritom oficiálne neinformovala, koľko jej obyvateľov sa covidom nakazilo. Namiesto toho však denne hlásila prípady chorých s horúčkou, ktorých počet tak v tejto 25 miliónovej krajine dosiahol podľa oficiálnych údajov takmer 4,8 milióna. Pchjongjang v rámci tejto epidémie priznal len 74 obetí, čo odborníci spochybňujú s tvrdením, že ide o príliš nízke číslo.

Severná Kórea tvrdí, že covid bol do krajiny zavlečený prostredníctvom propagandistických letákov a materiálov zo susednej Južnej Kórey. Soul tieto tvrdenia Pchjongjangu označil za nevedecké a smiešne.