Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KĽDR v predvečer výročia smrti Kim Čong-ila oslavuje jeho syna

Líder Kim Čong-un počas slávnostného večera deň pred prvým výročím smrti jeho otca Kim Čong-ila. Foto: TASR/AP Photo

Severná Kórea vypustila raketu dlhého doletu necelý rok po tom, ako sa Kim ujal moci po smrti svojho otca Kim Čong-ila.

Pchjongjang 16. decembra (TASR) - Najvyššie severokórejské vedenie označilo dnes vypustenie rakety dlhého doletu a vynesenie družice na obežnú dráhu za dôkaz, že Kim Čong-un je schopný viesť krajinu. Informovala o tom agentúra AP.

Tieto slová zazneli na slávnostnom zhromaždení v pchjongjanskom štadióne, ktoré sa konalo v predvečer prvého výročia smrti Kimovho otca Kim Čong-ila.

Na podujatie, ktoré bolo určené len pre vybraný okruh ľudí, pozvali aj domácich a zahraničných novinárov, vrátane spravodajcu AP. V okolí miesta konania podujatia hliadkovali ozbrojení vojaci.

Za odpálenie rakety Severnú Kóreu ostro odsúdili Spojené štáty, Japonsko, Južná Kórea i ďalšie krajiny, ako aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), a pohrozili jej odvetnými opatreniami. BR OSN súčasne vyzvala Pchjongjang, aby upustil od štartov ďalších rakiet.

Kórejská ľudovodemokratická republika v stredu oznámila, že sa jej podarilo umiestniť svoju pozorovaciu družicu na obežnú dráhu po úspešnom vypustení rakety dlhého doletu.

Japonsko okamžite požiadalo o zasadnutie BR OSN. Podľa vyhlásenia 15-člennej rady bezpečnostnej rady je vypustenie rakety jasným porušením jej rezolúcií č. 1718 a 1874, zakazujúcich Severnej Kórei využívanie akýchkoľvek balistických raketových technológií.

KĽDR sa medzinárodnej kritike bráni tvrdením, že len rozvíja svoj civilný vesmírny program, aby naplnila posledné želanie svojho zosnulého lídra Kim Čong-ila, ktorý zomrel 17. decembra 2011.

Severná Kórea vypustila raketu dlhého doletu necelý rok po tom, ako sa Kim ujal moci po smrti svojho otca Kim Čong-ila. Išlo o prvý úspešný pokus o vypálenie rakety po sérii neúspechov.