Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR označila japonského premiéra za idiota

Na snímke Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea už začiatkom novembra označila Abeho za idiota a ničomníka, ktorý na jej územie nikdy nevkročí.

Soul 30. novembra (TASR) - Severná Kórea varovala japonského premiéra Šinzóa Abeho, že čoskoro môže uvidieť "skutočnú balistickú raketu", a zároveň ho označila za "najhlúpejšieho muža" v dejinách. Informovala o tom agentúra AFP.

KĽDR vo štvrtok uskutočnila skúšobný odpal dvoch neidentifikovaných projektilov vypálených pravdepodobne z veľkého viachlavňového raketometu, ktoré dopadli do Japonského mora. Abe projektily označil za "balistické rakety", čo by bolo v rozpore s rezolúciami Organizácie Spojených národov.

Abe podľa vyhlásenia severokórejského ministerstva obrany môže byť označený za "najväčšieho idiota na svete" a "najhlúpejšieho muža v dejinách", ak nevidí rozdiel medzi balistickou raketou a strelou vypálenou z viachlavňového raketometu. Abe mal podľa vyhlásenia ministerstva možnosť vidieť správu o teste raketometu doplnenú o fotografie.

"Abe môže v budúcnosti uvidieť skutočnú balistickú raketu a priamo pod svojím nosom," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Severná Kórea už začiatkom novembra označila Abeho za "idiota a ničomníka", ktorý na jej územie nikdy nevkročí. Išlo o reakciu na jeho kritiku severokórejského testovania zbraní.

KĽDR čelí za svoj jadrový program a raketové skúšky medzinárodným sankciám. Pchjongjang pritom nedávno pohrozil obnovením skúšok rakiet dlhého doletu. Reagoval tak na výzvu piatich európskych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby ukončil svoj jadrový program.