Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

KĽDR vypálila 100 delostreleckých granátov do nárazníkovej zóny v mori

Na televíznej obrazovke archívnej zábery juhokórejských námorných lodí počas televízneho spravodajstva na železničnej stanici v Soule, foto z archívu. Foto: TASR/AP

K vypáleniu delostreleckých nábojov prišlo krátko po tom, čo Severná Kórea vykonala sériu raketových testov.

Soul 2. novembra (TASR) - Severná Kórea vypálila v stredu 100 delostreleckých granátov do nárazníkovej zóny v oblasti námornej hranice s Južnou Kóreou. Oznámila to juhokórejská armáda niekoľko hodín skončení severokórejských raketových testov. Jedna z rakiet dopadla v blízkosti juhokórejských výsostných vôd. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Severná Kórea vypálila okolo 100 delostreleckých granátov z oblasti Kosong v provincii Kangwon do hraničného pásma severne od severnej demarkačnej línie," uviedol juhokórejský generálny štáb, ktorý takto odkazoval na námornú hranicu medzi Severnou a Južnou Kóreou.

K vypáleniu delostreleckých nábojov prišlo krátko po tom, čo Severná Kórea vykonala sériu raketových testov. Podľa juhokórejskej armády vypálila Severná Kórea v stredu v rozmedzí iba siedmich hodín najmenej 17 balistických a iných rakiet, uvádza agentúra Jonhap. Jedna zo striel, ktorá dopadla v blízkosti juhokórejských vôd, vyvolala na ostrove Ullung-do letecký poplach. Išlo o prvý letecký poplach v Južnej Kórei od roku 2016. KĽDR neskôr skúšobne vypálila ešte štyri balistické rakety krátkeho doletu.



Pchjongjang vykonal raketové skúšky po druhý raz v priebehu necelého týždňa. Zrejme išlo o reakciu na dosiaľ najväčšie spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa začali v pondelok.