Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

KĽDR zbúra juhokórejskú infraštruktúru v Diamantových horách

Na nedatovanej snímke, ktorú severokórejská vláda poskytla 23. októbra 2019, severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) počas návštevy v rekreačnom stredisku nachádzajúcom sa v Diamantových horách (Kumgang). FOTO TASR/AP Foto: TASR

Tento spoločný projekt v oblasti cestovného ruchu bol spustený v roku 1998 a stal sa symbolom hospodárskej spolupráce a možného zmierenia medzi oboma krajinami.

Soul 27. novembra (TASR) - KĽDR zbúra všetky zariadenia vybudované juhokórejskou stranou na území turistického strediska Diamantové hory na východnom pobreží krajiny a postaví tam novú turistickú zónu. S odvolaním sa na severokórejské médiá o tom v stredu informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Severokórejské úrady poslali 11. novembra do Soulu ultimátum, v ktorom žiadali demontovanie juhokórejských zariadení vybudovaných v turistickej oblasti Diamantové hory. Pchjongjang túto svoju požiadavku zdôvodnil tým, že tieto budovy "sú nevzhľadné a bez dozoru a údržby boli desať rokov opustené".

Agentúra Jonhap túto požiadavku komentovala ako "zjavnú vyhrážku", že Severná Kórea chce vystúpiť zo spoločného programu v oblasti turistického ruchu.

Plány vystúpiť z projektu rozvoja tohto komplexu s Južnou Kóreou a pracovať samostatne avizoval vodca KĽDR Kim Čong-un v októbri počas svojej návštevy v Diamantových horách. Nariadil vtedy zbúrať "nevzhľadné budovy", ktoré postavila juhokórejská strana, pričom však chcel, aby sa tak stalo v koordinácii s príslušnými úradmi Južnej Kórey.

KĽDR potom Južnej Kórei zaslala žiadosť o písomné konzultácie o osude projektu. Soul v reakcii na to navrhol zorganizovať pracovné rozhovory so zástupcami juhokórejskej vlády a podnikateľov, ale KĽDR túto žiadosť zamietla a označila ju za "absurdnú".

Tento spoločný projekt v oblasti cestovného ruchu bol spustený v roku 1998 a stal sa symbolom hospodárskej spolupráce a možného zmierenia medzi oboma krajinami.

Juhokórejské spoločnosti investovali do výstavby hotelov a infraštruktúry cestovného ruchu približne 680 miliónov dolárov. V roku 2008, po incidente, keď severokórejský vojak smrteľne postrelil turistu z Južnej Kórey, sa Soul rozhodol prerušiť spoluprácu v tejto oblasti na dobu neurčitú.