Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Janukovyč vyhlásil na štvrtok štátny smútok

Protivládni demonštranti počas potýčky s poriadkovou políciou na Námestí nezávislosti v Kyjeve 18. februára 2014. Foto: TASR/AP Photo
Vitalij Kličko (vpravo)) Foto: TASR/AP Photo

Násilnosti sú aj mimo Kyjeva,

Kyjev 19. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyhlásil štvrtok 20. februára za deň štátneho smútku za obete protivládnych pouličných nepokojov, ktoré si od utorka vyžiadali už najmenej 26 obetí. O život prišlo 16 demonštrantov a desať príslušníkov zasahujúcich jednotiek, vyplýva z najnovšej bilancie zverejnenej dnes ukrajinskými médiami.

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok, keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.

Situácia v Kyjeve je naďalej napätá. Zásahové jednotky polície dnes skoro ráno tesnejšie zovreli obkľúčenie Námestia nezávislosti, ktoré je dostupné už len jednou ulicou. UNIAN predpokladá, že cieľom operácie je úplné odrezanie Majdanu od zvyšku mesta. Predpoludním proti demonštrantom opäť nasadili vodné delá.

Domobrana, ktorá sa na námestí sformovala počas dvoch mesiacov protivládnych mítingov, bráni "svoje" územie barikádami z kusov dreva a pneumatík, ktoré podpaľuje. Demonštranti podľa agentúry UNIAN rozobrali prakticky celú dlažbu na Námestí nezávislosti. Dlažobné kocky používajú ako muníciu proti príslušníkom bezpečnostných zložiek. Štáb opozície sa na občanov Kyjeva obrátil s prosbou o poskytnutie potravín a teplej vody pre demonštrantov.

Napätá situácia je nielen v Kyjeve, ale aj v ďalších mestách Ukrajiny, kde protivládni demonštranti opäť vzali útokom vládne budovy. Ide napríklad o Ľvov, Ternopiľ, Ivano-Frankivsk či Luck.

Pri akciách opozičných aktivistov dochádza často k ničeniu majetku vrátane počítačovej techniky. V prípade súdov demonštranti rozhadzujú spisy, takže vo viacerých mestách zamestnanci pristúpili k preventívnej evakuácii archivovaných materiálov. V Ľvove protivládni demonštranti obsadili aj velenie milície a z ciel predbežného zadržiania prepustili všetky väznené osoby.

Vo viacerých mestách na západe krajiny sa medzičasom začali zbierky peňazí a liekov na pomoc demonštrantom na Majdane.

Poslanec Mykola Tomenko za opozičnú stranu Vlasť dnes v rozhovore pre agentúru UNIAN uviedol, že polícia v Kyjeve bráni občanom vo voľnom pohybe, pričom sa odvoláva "na nejaké tajné vládne nariadenie". Podľa poslanca "akýsi výnimočný stav" platí nielen na Majdane a okolí, ale de facto na celej Ukrajine. Tomenko s odvolaním sa na svoje zdroje v provinciách tvrdí, že do Kyjeva sa sťahujú policajné posily.

Janukovyč chce ďalšiu schôdzku s opozíciou, tá žiada najprv prímerie

Jeden z vodcov ukrajinskej opozície, Vitalij Kličko, dnes uviedol, že prezident Viktor Janukovyč chce dnes opäť rokovať s opozíciou. Kličko dodal, že na ďalšom kole rokovaní sa zúčastní, ak polícia zastaví akcie voči protivládnym demonštrantom.

"Prezident chce ďalšiu schôdzku s opozíciou a my sme ochotní (na ňu ísť)," uviedol Kličko podľa webovej stránky nemeckého denníka Bild. Dodal však, že "požiadavka opozície je jasná: nasadenie polície proti demonštrantom musí byť okamžite zastavené, musí byť okamžite (vyhlásené) prímerie na rokovania".

Ochotu viesť s opozíciou dialóg vyjadril Janukovyč v prejave k národu, ktorý sa na jeho oficiálnej webovej stránke objavil dnes nad ránom.

Janukovyč v prejave súčasne vyzval demonštrantov, aby prestali stupňovať konflikt útokmi na príslušníkov bezpečnostných zložiek, a apeloval na lídrov opozície, aby zastavili radikálov, ktorí porušujú zákon a nesú zodpovednosť za krviprelievanie.

Posledný pokus o dialóg medzi Janukovyčom a vodcami opozície sa v noci nadnes skončil bez výsledku po tom, ako prezident odmietol ich požiadavku na vyhlásenie prímeria.

Predseda opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk spresnil, že Janukovyč a jeho ľudia im "fakticky navrhli vzdať sa a opustiť územie Majdanu".

"Keďže nebolo vyhlásené prímerie a vedenie krajiny ani nemá v úmysle to urobiť, skutočne sme sa ocitli na prahu najdramatickejšej strany dejín nášho národa," uviedol Jaceňuk a dodal, že opoziční vodcovia zostanú s ľuďmi. "Na Majdane sú pokojní ľudia, majú právo byť tam a pokračovať vo svojom pokojnom proteste," dodal.


Počet obetí na Ukrajine stúpol na 25

Najnovšia vlna protivládnych nepokojov na Ukrajine má ďalšiu obeť po tom, ako dnes v nemocnici podľahol strelným zraneniam novinár kyjevského denníka Vesti.

Podľa informácií ukrajinského ministerstva zdravotníctva prišlo od utorka o život najmenej 25 ľudí: 16 demonštrantov a deväť príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.

Ako informovala agentúra UNIAN, zásahové jednotky dnes skoro ráno tesnejšie zovreli obkľúčenie kyjevského Námestia nezávislosti, ktoré je dostupné už len jednou ulicou. UNIAN predpokladá, že cieľom operácie je úplné odrezanie Majdanu od zvyšku mesta.

Domobrana, ktorá sa na námestí sformovala počas dvoch mesiacov protivládnych mítingov, bráni "svoje" územie barikádami z kusov dreva a pneumatík, ktoré podpaľuje.

Vyhlásenie prímeria, ktoré s cieľom uchrániť ľudské životy žiadali na nočných rokovaniach s prezidentom Viktorom Janukovyčom opoziční lídri, sa nepodarilo dosiahnuť. Informovala dnes tlačová služba opozičnej strany Vlasť. Jej líder Arsenij Jaceňuk spresnil, že Janukovyč a jeho ľudia im "fakticky navrhli vzdať sa a opustiť územie Majdanu".

"Keďže nebolo vyhlásené prímerie a vedenie krajiny ani nemá v úmysle to urobiť, skutočne sme sa ocitli na prahu najdramatickejšej strany dejín nášho národa," uviedol Jaceňuk a dodal, že opoziční lídri zostanú s ľuďmi. "Na Majdane sú pokojní ľudia, majú právo byť tam a pokračovať vo svojom pokojnom proteste," dodal.

Podľa lídra opozičnej strany UDAR Vitalija Klička reaguje Janukovyč na vzniknutú situáciu neadekvátne, keď nepristúpil na prímerie.

Hľadanie kompromisu

Demonštranti v Ľvove sa zmocnili viacerých budov
Protivládni demonštranti v západoukrajinskom meste Ľvov obsadili v noci nadnes budovu prokuratúry, časť kasární a úrad ministerstva vnútra. Po vyjednávaniach s velením armádnych jednotiek neozbrojení vojaci opustili kasárne a sklad zbraní bol zapečatený.

Agentúra UNIAN informovala, že jednu z budov komplexu zachvátil mohutný požiar. Časť demonštrantov sa ho snaží uhasiť vlastnými silami, iní však ďalej hádžu zápalné fľaše. Podľa UNIAN hrozí, že oheň preskočí na muničný sklad.

Primátor mesta Andrij Sadovyj vo svojom vyhlásení na Facebooku označil situáciu na Ukrajine za humanitárnu katastrofu, ktorú spôsobilo vedenie krajiny, keď "ponižovalo ľudskú dôstojnosť a hrubo porušovalo práva Ukrajincov".

Príslušníkov bezpečnostných zložiek ľvovský primátor vyzval, aby "obrátili zbrane na ochranu ľudí". Upozornil ich, že "po každom prejave agresie z ich strany bude nasledovať omnoho silnejšia reakcia", a "to sa už nebude dať zastaviť". Súčasne apeloval na občanov, aby nebrali spravodlivosť do vlastných rúk a "zachovali chladnú hlavu".

Podľa UNIAN-u napriek napätej situácii školy v Ľvove dnes nezrušili vyučovanie. Primátor však rodičom odporučil, aby svoje deti sprevádzali na ceste do školy i pri návrate z nej. Pouličné nepokoje v utorok opäť vypukli aj v ďalších západoukrajinských mestách, napríklad v Ternopile a Ivano-Frankivsku.
V prejave k národu, ktorý sa objavil v noci nadnes na webovej stránke, Janukovyč upozornil, že budúce generácie súčasným lídrom neodpustia, ak zničia štát. Vyhlásil, že sa ho "snažia dotlačiť k použitiu sily" pri riešení súčasnej politickej krízy, zatiaľ čo on naďalej uprednostňuje hľadanie kompromisu prostredníctvom dialógu.

Janukovyč kritizoval opozíciu, že napriek ústretovosti vlády v podobe schválenia dvoch amnestií pre účastníkov protivládnych protestov, vyzvala radikálnu časť svojich sympatizantov, aby prišli na Majdan ozbrojení. Apeloval preto na predstaviteľov opozície, aby sa dištancovali od radikálnych živlov. Varoval ich, že ak neuposlúchnu, "bude sa s nimi rozprávať inak".

Opozícia sa stala terčom Janukovyčovej kritiky aj za to, že v parlamente namiesto rokovania o zákonoch, ktoré "by zmenili Ukrajinu", v utorok zablokovali tribúnu a nedovolili poslancom pracovať.

Kyjevská radnica dnes informovala, že doprava v meste, najmä v jeho centre, bude obmedzená. Nebude premávať ani metro. Okrem toho radnica vyzvala majiteľov obchodov a zariadení v centre mesta, aby dnes svoje prevádzky neotvárali.



.

.
Janukovyč varoval opozíciu, aby sa nespájala s radikálmi

Viktor Janukovyč vyzval dnes predstaviteľov opozície, aby sa dištancovali od radikálnych živlov a varoval ich, že ak neuposlúchnu, "bude sa s nimi rozprávať inak". Informovala o tom agentúra Reuters.

Janukovyč vo svojom vyhlásení taktiež uviedol, že niektorí predstavitelia protivládnej opozície zašli priďaleko, keď vyzvali svojich podporovateľov, aby si na protestné zhromaždenie na hlavnom kyjevskom námestí priniesli so sebou zbrane.

Ukrajinský prezident takýchto ľudí nazval "zločincami" a pohrozil, že za svoje činy budú postavení pred spravodlivosť.


Ukrajinské vedenie je stále ochotné rokovať, Arbuzov hovorí o pokuse o prevrat

Ukrajinské vedenie je napriek novej vlne pouličných protivládnych nepokojov naďalej pripravené viesť dialóg s opozíciou, uviedla dnes Olena Lukašová, ktorá v ukrajinskej vláde zastáva funkciu ministerky spravodlivosti.

Lukašová podľa agentúry RIA Novosti pripomenula, že prezident Viktor Janukovyč vyzval demonštrantov, aby prestali stupňovať konflikt útokmi na príslušníkov bezpečnostných zložiek, a apeloval na lídrov opozície, aby zastavili radikálov, ktorí porušujú zákon a nesú zodpovednosť za krviprelievanie.

Lídri opozície však podľa nej odmietajú niesť zodpovednosť za svoje výzvy. Podľa jej informácií to boli práve oni, kto vyzval občanov, aby vyšli do ulíc so zbraňou v ruke.

"Včera opozícia vyzvala občanov na protesty, na blokádu parlamentu; dnes tu máme pogromy, požiare, zabíjanie a krviprelievanie. O pokojných protestoch na Ukrajine už nemôže hovoriť nikto," podčiarkla Lukašová.

Posledný pokus o dialóg medzi Janukovyčom a lídrami opozície sa v noci nadnes skončil bez výsledku po tom, ako prezident odmietol ich požiadavku na vyhlásenie prímeria.

Líder opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk spresnil, že Janukovyč a jeho ľudia im "fakticky navrhli vzdať sa a opustiť územie Majdanu".

"Keďže nebolo vyhlásené prímerie a vedenie krajiny ani nemá v úmysle to urobiť, skutočne sme sa ocitli na prahu najdramatickejšej strany dejín nášho národa," uviedol Jaceňuk a dodal, že opoziční lídri zostanú s ľuďmi. "Na Majdane sú pokojní ľudia, majú právo byť tam a pokračovať vo svojom pokojnom proteste," dodal.

Podľa lídra opozičnej strany UDAR Vitalija Klička reaguje Janukovyč na vzniknutú situáciu neadekvátne, keď nepristúpil na prímerie.

Podľa informácií ukrajinského ministerstva zdravotníctva prišlo od utorka o život najmenej 25 ľudí: 16 demonštrantov a deväť príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.

Ako informovala agentúra UNIAN, zásahové jednotky dnes skoro ráno tesnejšie zovreli obkľúčenie kyjevského Námestia nezávislosti, ktoré je dostupné už len jednou ulicou. UNIAN predpokladá, že cieľom operácie je úplné odrezanie Majdanu od zvyšku mesta.

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok, keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.

Utorkové udalosti dnes Serhij Arbuzov, poverený vedením ukrajinskej vlády, označil za pokus o štátny prevrat. Násilnosti podľa neho "nie sú prejavom demokracie a občianskeho postoja, ale vedomou manipuláciou s občanmi a pokusom o prevzatie moci silou".


Medzi zranenými opozičnými demonštrantami sú aj tri deti

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes vyhlásilo, že jeho príslušníci nemajú vo výzbroji strelné zbrane s ostrými nábojmi, ale výlučne len zbrane nesmrtiace. Podľa ministerstva strelné zranenia, ktorým podľahla väčšina obetí poslednej vlny protivládnych nepokojov v Kyjeve, majú na svedomí ozbrojení radikálni prívrženci opozície.

Ministerstvo vo svojom dnešnom vyhlásení ďalej konštatuje, že o tom svedčí charakter zranení: strelné zranenia na zátylku alebo iných častiach tela, ale aj zhabané zbrane.

Podľa dnešných informácií ukrajinského rezortu zdravotníctva prišlo od utorka pri protivládnych demonštráciách v Kyjeve o život najmenej 25 ľudí: 16 demonštrantov a deväť príslušníkov zasahujúcich jednotiek.

Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Medzi zranenými sú aj tri osoby mladšie ako 18 rokov, piati novinári a jeden poslanec, ktorý utrpel zranenia v kyjevskom Dome odborov.

Domu odborov sa v utorok opäť zmocnili radikálni protivládni demonštranti z hnutia Pravý sektor, napojeného na nacionalistickú opozičnú stranu Sloboda.

V noci nadnes sa do objektu snažili preniknúť príslušníci zásahových jednotiek Berkut. Podľa agentúry UNIAN, odvolávajúcej sa na očitých svedkov, pri postupe hádzali zápalné fľaše, od ktorých vzbĺkol požiar. Z jeho založenia dnes polícia obvinila radikálnych aktivistov, ktorí sa tak snažili zlikvidovať dôkazy o svojej protizákonnej činnosti, informoval UNIAN, ktorý spresnil, že Dom odborov je požiarom úplne zničený.

UNIAN súčasne dodala, že policajné a zásahové jednotky ministerstva vnútra od utorka, keď v Kyjeve opäť vypukli protivládne nepokoje, zadržali viac ako 500 ľudí.