Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kličko: V Kyjeve nastali po ruských útokoch výpadky elektriny a vody

Stopy po šrapneloch z ruských rakiet pokrývajú viacposchodový obytný dom po ruskom ostreľovaní v meste Slavjansk, v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 29. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Útoky sa odohrali dva dni po útokoch dronmi na ruskú čiernomorskú flotilu lodí na pobreží Krymského polostrova, o ktorých informovala Moskva.

Kyjev 31. októbra (TASR) - Ukrajinskí predstavitelia hlásili v pondelok ráno mohutnú vlnu ruských útokov na životne dôležitú infraštruktúru v Kyjeve, Charkove, Záporoží a ďalších mestách.

V Kyjeve bolo počuť od 08.00 h (07.00 h SELČ) do 08.20 h najmenej päť výbuchov, informujú novinári agentúry AFP. Agentúre Reuters svedkovia hlásili, že v Kyjeve nastalo približne desať explózií a nad metropolou pozorovali dym.

Ruské útoky spôsobili výpadky elektriny a vody v častiach Kyjeva, spresnil podľa agentúry AP starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko. "Jedna časť Kyjeva zostala po ruských útokoch bez elektriny a určité časti sú bez vody," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.


V Kyjeve sa má v pondelok uskutočniť spoločné rokovanie ministrov českej a ukrajinskej vlády.

Útoky sa odohrali dva dni po útokoch dronmi na ruskú čiernomorskú flotilu lodí na pobreží Krymského polostrova, o ktorých informovala Moskva. A z týchto útokov obviňuje Kyjev, ale ten niečo také popiera a vraví, že Rusko nesprávne zaobchádza so svojimi zbraňami. Moskva napriek tomu reagovala tak, že odstúpila od dohody sprostredkovanej Tureckom a Organizáciou Spojených národov, ktorá umožňuje plavbu lodí naložených obilninami z Ukrajiny.

Reuters tiež uviedol, že Rusko vystupňovalo útoky na Ukrajine v posledných týždňoch, po tom, čo obvinilo vládu v Kyjeve z explózie, ktorá vážne poškodila Kerčský most, spájajúci ruskú pevninu s Krymským polostrovom anektovaným Moskvou v roku 2014.