Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Klimatické aktivistky odpílili v Berlíne vrchol stromčeka

Aktivisti "poslednej generácie" držia vrchol vianočného stromčeka a ukazujú transparent s nápisom: "Je to len vrchol vianočného stromčeka" na Parížskom námestí v Berlíne v stredu 21. decembra 2022. Foto: TASR/DPA

V Nemecku môžeme doteraz vidieť len vrchol (klimatickej) katastrofy, ktorá leží pod povrchom, povedala jedna z aktivistiek Lilli Gomezová.

Berlín 21. decembra (TASR) - Klimatické aktivistky zo skupiny Posledná generácia odpíli v stredu ráno v nemeckej metropole Berlín vrchol vianočného stromčeka umiestneného pred ikonickou Brandenburskou bránou. Z 15 metrov vysokej jedle ručnou pílkou odstránili vrchnú dvojmetrovú časť, informujú agentúra DPA a noviny Tagesspiegel.

Dve aktivistky sa postavili na zdvíhaciu plošinu a odhalili transparent so znením "Toto je len vrchol vianočného stromčeka", uviedla hovorkyňa miestnej polície. "V Nemecku môžeme doteraz vidieť len vrchol (klimatickej) katastrofy, ktorá leží pod povrchom," povedala jedna z aktivistiek Lilli Gomezová.

"Zatiaľ čo celé Nemecko tento týždeň trávi hľadaním najlepších darčekov v najväčších obchodoch, iní sa pýtajú, kde zoženú pitnú vodu po tom, čo sucho a záplavy zničili ich úrodu," kritizovala. "Klimatický kolaps v Nemecku stojí pred dverami a spolková vláda nerobí žiadne prípravy, aby nás chránila," dodala.

Aktivisti z tejto skupiny, ktorí v posledných mesiacoch pravidelne blokujú ulice v Mníchove i Berlíne, obmedzujú prevádzku letísk a protestujú aj v múzeách, vyzývajú vládu spolkového kancelára Olafa Scholza, aby podnikla dôraznejšie kroky v boji proti klimatickej zmene. Medzi ich požiadavky patrí okrem iného obmedzenie rýchlosti na diaľniciach na 100 kilometrov za hodinu a deväťeurový vlakový lístok pre celé Nemecko.