Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti dostali mesiac väzenia za protest v múzeu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prvý muž sa pomocou sekundového lepidla prilepil holou hlavou k obrazu zo 17. storočia, druhý rukou o stenu a tretí na prvého z nich vylial z konzervy tekutinu podobnú rajčinovej polievke.

Haag 2. novembra (TASR) - Dvaja belgickí klimatickí aktivisti, ktorí minulý týždeň protestovali v haagskom múzeu Mauritshuis, kde sa prilepili k obrazu "Dievča s perlovou náušnicou" od barokového maliara Johannesa Vermeera, boli v stredu odsúdení na dva mesiace väzby. Polovica trestu je podmienečná, čo znamená, že muži si odpykajú vo väzení len jeden mesiac. Súd bude rozhodovať o treste pre posledného z trojice aktivistov v piatok. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Prokuratúra uviedla, že tento čin z minulého štvrtka "prekročil hranice" prijateľného protestu. Akokoľvek dôležitý je cieľ aktivistov, účel nesvätí prostriedky, zdôraznila prokuratúra.

Prvý muž sa pomocou sekundového lepidla prilepil holou hlavou k obrazu zo 17. storočia, druhý rukou o stenu a tretí na prvého z nich vylial z konzervy tekutinu podobnú rajčinovej polievke. Tretí muž protestnú akciu natáčal na video. Aktivisti mali oblečené tričká s nápisom "Stačí zastaviť ropu".

Hoci samotný obraz poškodený nebol, sklo, ktoré ho zakrýva, sa musí vymeniť. Protest spôsobil v múzeu aj ďalšie menšie škody, dodala prokuratúra. Obraz vrátili na jeho miesto deň po incidente.

Prokuratúra žiadala štvormesačné tresty, pretože chcela vyslať signál, že obrazy v múzeách si majú návštevníci užívať a nemajú sa zneužívať na zámery aktivistov.

V uplynulých týždňoch aktivisti podobným spôsobom zaútočili na obraz "Slnečnice" od Vincenta van Gogha v Národnej galérii v Londýne a na obraz "Stohy sena" od Claudea Moneta v Múzeu Barberini v nemeckom meste Postupim. Ani v týchto prípadoch obrazy poškodené neboli.