Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti narušili priebeh omše v dóme v Kolíne nad Rýnom

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Pracovníci dómu sa narušiteľov pokúsili dostať von z katedrály. Dvaja z nich počas toho utrpeli zranenia.

Kolín nad Rýnom 7. januára (TASR) - Dvanásti klimatickí aktivisti vo štvrtok večer narušili priebeh svätej omše v katedrále v Kolíne nad Rýnom na západe Nemecka s cieľom upozorniť na ničenie životného prostredia. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Muži i ženy mali so sebou plagáty s nápismi a amplióny. Ľahli si na podlahu katedrály počas omše, ktorú celebroval pomocný biskup, uviedla hovorkyňa polície v Kolíne nad Rýnom. Aktivisti opakovane nereagovali na výzvy, aby tento chrám opustili.

Pracovníci dómu sa narušiteľov pokúsili dostať von z katedrály. Dvaja z nich počas toho utrpeli zranenia. Záchranári oboch pracovníkov dómu ošetrili.

Privolaná polícia začala vyšetrovanie pre nepovolený vstup a voči aktivistom podala trestné oznámenia. Policajti však podľa hovorkyne nikoho nezatkli.

Polícia podľa hovorkyne vyšetruje, či títo aktivisti majú spojitosť s hnutím za ochranu klímy Extinction Rebellion. Vyšetrovanie sa podľa nej zameria aj na možné porušenie zákona o slobode zhromažďovania.