Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti potreli ropou pamätník pred parlamentom v Berlíne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

DPA pripomína, že vo februári už aktivisti sťali aj malý strom pred sídlom úradu kancelára Olafa Scholza.

Berlín 4. marca (TASR) - Klimatickí aktivisti potreli v sobotu tmavou tekutinou sklenený pamätník pred nemeckým parlamentom v Berlíne, ktorý pripomína prijatie povojnovej ústavy z roku 1949. Ako uviedla skupina Posledná generácia, použili surovú ropu. Na videu na ich účte na Twitteri, je vidieť, ako ju na uvedený monument vylievajú z vedier. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Hovorca berlínskej polície uviedol, že pamätník s názvom "Ústava 49" bol potretý či poliaty zatiaľ neidentifikovanou látkou. Polícia odobrala vzorky, ktoré budú poslané na analýzu. Ak to bude náležité, budú voči šiestim aktivistom protestujúcim voči politike vlády týkajúcej sa fosílnych palív, vznesené obvinenia, doplnil hovorca.

Aktivisti z Poslednej generácie na pamätník, ktorý pozostáva z 19 trojmetrových sklenených tabúľ, do ktorých je vyrytých 19 článkov nemeckej ústavy, okrem toho nalepili plagáty s nápismi ako napríklad "Ropa či základné práva?"

"Spaľovanie ropy alebo ochrana základných práv? V roku 2023 je možné len jedno z toho," uviedli v tlačovom vyhlásení. Dodali, že vláda zlyháva vo svojej ústavnej povinnosti chrániť živobytie a slobodu občanov.

DPA pripomína, že vo februári už aktivisti sťali aj malý strom pred sídlom úradu kancelára Olafa Scholza. Od vlaňajška spomínaná skupina pravidelne blokuje cesty v metropole Nemecka i ďalších mestách.