Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti prerušili prevádzku letiska v Nemecku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

K činu sa na sociálnej sieti Twitter prihlásila nemecká klimatická skupina Posledná generácia, ktorá vyzvala verejnosť, aby prestala využívať leteckú dopravu.

Berlín 24. novembra (TASR) - Nemeckí klimatickí aktivisti sa vo štvrtok prilepili k pristávacej dráhe na letisku Willyho Brandta Berlín-Brandenbursko. Prevádzka letiska bola na takmer dve hodiny prerušená, TASR informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Policajti demonštrantov objavili v časti letiska, ktorá nie je prístupná verejnosti, uviedla berlínska polícia. Dodala, že niektorí aktivisti boli prilepení k asfaltu.

K činu sa na sociálnej sieti Twitter prihlásila nemecká klimatická skupina Posledná generácia, ktorá vo štvrtok vyzvala verejnosť, aby prestala využívať leteckú dopravu.

"Jedno bohaté percento populácie je zodpovedné za približne polovicu emisií skleníkových plynov súvisiacich s leteckou dopravou," uviedla skupina vo vyhlásení. Dodala, že medzi aktivistami bol aj 70-ročný muž.

Hovorca letiska povedal, že aktivisti vstúpili na letisko v popoludňajších hodinách cez dva rôzne vchody. Nešpecifikoval, koľko letov tento protest obmedzil.

Letisko Willyho Brandta Berlín-Brandenbursko oznámilo, že pristávacie dráhy letiska boli znovu spojazdnené zhruba o 18.15 h (SEČ). Pre protest muselo byť odklonených niekoľko lietadiel smerujúcich na letisko, uviedla nemecká spoločnosť Mitteldeutsche Airport Holding.