Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti protestovali v múzeách v Berlíne i Paríži

Dve klimatické aktivistky s transparentom "Čo ak to vláda nemá pod kontrolou?" sa prilepili na zábradlie dinosaura v Berlínskom prírodovednom múzeu v Berlíne v nedeľu 30. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Protestná skupina s názvom Posledná generácia vo vyhlásení uviedla, že klimatická zmena ohrozuje dnešných ľudí v rovnakej miere, ako v minulosti ohrozila dinosaury.

Paríž/Berlín 31. októbra (TASR) - Dve nemecké klimatické aktivistky vo veku 34 a 42 rokov sa v nedeľu v prírodovedeckom múzeu v Berlíne prilepili ku kovovým tyčiam držiacim kostru vyše 60 miliónov rokov starého dinosaura. Ďalší incident sa odohral v Starej národnej galérii, kde jedna žena vyliala tekutinu na zasklený obraz francúzskeho maliara Henriho de Toulousea-Lautreca. TASR informuje na základe správ prevzatých z agentúr DPA a AFP.

Protestná skupina s názvom Posledná generácia vo vyhlásení uviedla, že klimatická zmena ohrozuje dnešných ľudí v rovnakej miere, ako v minulosti ohrozila dinosaury. "Ak nechceme, aby nám hrozilo vyhynutie, musíme konať okamžite," vyzvali.

Aktivistky v oranžových reflexných vestách držali v rukách transparent s heslom "A čo ak to vláda nemá pod kontrolou?" Vládu v Berlíne vyzvali, aby podnikla rýchle kroky na zníženie množstva emisií, a to napríklad obmedzením rýchlosti na diaľniciach a zavedením dostupnejšej verejnej dopravy.

Voči ženám polícia vzniesla obvinenia vo veci poškodenia majetku.

Svetoznáme parížske múzeum Musee d'Orsay, ktoré má vo svojich zbierkach diela významných európskych umelcov, v nedeľu potvrdilo, že minulý štvrtok sa mladá žena pokúsila vyliať polievku na jeden z tamojších obrazov. Pre AFP múzeum uviedlo, že podalo sťažnosť v súvislosti s "pokusom o poškodenie umeleckého diela". Parížska prokuratúra následne spustila v tejto veci vyšetrovanie.

V uplynulých týždňoch aktivisti za ochranu klímy zaútočili aj na obraz "Slnečnice" od Vincenta van Gogha v Národnej galérii v Londýne či na obraz "Stohy sena" od Claudea Moneta v Múzeu Barberini v meste Postupim.