Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Klimatický summit OSN sa nedohodol o obchode s emisnými povolenkami

Klimatická konferencia OSN (COP25) v španielskej metropole Madrid. Foto: TASR/AP

Diskusiu o tomto bode delegáti odsunuli až na budúci rok.

Madrid 15. decembra (TASR) - Zástupcovia 196 krajín a Európskej únie sa v nedeľu v Madride po 40-hodinovom predĺžení dohodli na záverečnom vyhlásení z rokovania klimatickej konferencie OSN (COP25).

Jeho súčasťou však nie je dohoda týkajúca sa stanovenia pravidiel pre obchodovanie s emisnými povolenkami, ktorá bola jedným z hlavných cieľov tohto summitu. Diskusiu o tomto bode tak delegáti odsunuli až na budúci rok, keď sa v Glasgowe uskutoční ďalší klimatický summit OSN, píše agentúra DPA.

Obchodovanie s emisnými povolenkami je dôležité preto, lebo jednotlivé štáty tak môžu časť znižovania množstva skleníkových plynov aplikovať v zahraničí. Celosvetovo by sa tak malo množstvo skleníkových plynov znižovať rýchlejšie.

Čilská ministerka pre životné prostredie Carolina Schmidtová, ktorá klimatickú konferenciu OSN viedla, záverečné vyhlásenie odklepla úderom kladiva až v nedeľu dopoludnia - hoci pôvodne bolo naplánované na piatok.

Ako poznamenala DPA, rokovania na svetových klimatických konferenciách sa doposiaľ nikdy tak výrazne nepredlžovali.

Súčasťou vyhlásenia sú podľa rakúskej verejnoprávnej stanice ORF len veľmi vágne formulácie. Schmidtová členom pléna pripomenula ich prísľub, že v roku 2020 vypracujú prísnejšie ciele na ochranu klímy na rok 2030.

Environmentálne skupiny a aktivisti obviňujú bohaté krajiny sveta, že v boji proti klimatickej zmene nepreukázali seriózne záväzky.