Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Klimatický summit OSN v Egypte predĺžili o jeden deň, do soboty

Na snímke nápis na budove počas Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Foto: TASR - Michal Svítok

Európska únia predložila na klimatickom summite vo štvrtok večer návrh, ktorý počíta s vytvorením finančného fondu pre zraniteľné krajiny trpiace následkami globálneho otepľovania.

Šarm aš-Šajch 18. novembra (TASR) - Klimatický summit OSN (COP27) v Egypte, ktorý sa mal pôvodne skončiť v piatok, predĺžili o ďalší deň. Prítomní sa totiž snažia vyviaznuť zo slepej uličky, do ktorej sa dostali v otázke vytvorenia špeciálneho fondu pre chudobnejšie krajiny, ťažko zasiahnuté dôsledkami otepľovania Zeme. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters.

"Dnes musíme znova zaradiť vyššiu rýchlosť, čas nie je na našej strane," povedal delegátom egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, ktorá predsedá klimatickému summitu OSN. A dodal: "Som stále odhodlaný túto konferenciu uzavrieť tým správnym spôsobom."

Podľa Šukrího musia klimatickí vyjednávači v letovisku Šarm aš-Šajch zrýchliť tempo rokovaní. Vyjadril obavy, že zostáva ešte množstvo nevyriešených dôležitých otázok, a cieľ dosiahnuť dohodu stanovil na sobotu.

"Medzi nevyriešenými otázkami je napríklad financovanie odškodnenia krajinám, ktoré najviac postihujú dôsledky globálneho otepľovania, a tiež financovanie ich prispôsobovania sa klimatickým zmenám," vyhlásil Šukrí.

Európska únia predložila na klimatickom summite vo štvrtok večer návrh, ktorý počíta s vytvorením finančného fondu pre zraniteľné krajiny trpiace následkami globálneho otepľovania.

Zástupcovia chudobnejších štátov trvajú na tom, aby tento fond financovali bohatšie krajiny (napríklad aj Čína), ktoré by im nahradili škody po prírodných katastrofách, zhoršované ešte aj zmenou klímy.