Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Klus: Egypt je pre V4 významným partnerom v boji proti terorizmu

Martin Klus, archívne foto. Foto: TASR – Dano Veselský

Štátny tajomník rezortu diplomacie SR zároveň v Budapešti vyzdvihol príkladný prístup Egypta v oblasti kontroly nelegálnej migrácie.

Budapešť 11. októbra (TASR) - Pre Slovensko a ďalšie štáty Vyšehradskej skupiny (V4) je Egypt významným partnerom v boji proti terorizmu aj pri riešení výziev spojených s migráciou. Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v pondelok v Budapešti na zasadnutí ministrov zahraničných vecí štátov V4 s Egyptom, na ktorom zastupoval Slovensko. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

"Egypt má veľký vplyv na riešenie mnohých politických a bezpečnostných výziev, ktorým čelí región Blízkeho východu a severnej Afriky, napríklad v oblasti boja proti terorizmu či riešenia nelegálnej migrácie. Pre štáty Vyšehradskej skupiny vrátane Slovenska je preto vláda v Káhire významným spojencom, s ktorým chceme pokračovať v obojstranne prospešnej spolupráci vo viacerých oblastiach, či už na bilaterálnej alebo multilaterálnej úrovni," uviedol Klus na zasadnutí. Išlo už o druhé ministerské stretnutie v tomto formáte, čo potvrdzuje, že partneri v Egypte vnímajú V4 ako dôležitého partnera v regióne strednej Európy a iniciatívne pristupujú k posilneniu vzťahov, konštatoval komunikačný odbor.

Podľa neho si partneri v rámci diskusie vymenili pohľady na najzávažnejšie otázky medzinárodného a regionálneho vývoja. Rokovali tiež o možnostiach ďalšieho rozvoja zahraničnopolitického dialógu a prehĺbenia vzájomne výhodnej spolupráce medzi Egyptom a V4 s dôrazom na ekonomické väzby, obchod, investície či energetiku. Dôležitými témami stretnutia boli aj aktuálne politické a bezpečnostné výzvy vrátane otázok boja proti terorizmu, riešenia nelegálnej migrácie či následkov návratu Talibanu k moci v Afganistane.

"Stabilita Stredomoria a južného susedstva Európskej únie je nevyhnutným predpokladom našej vlastnej stability. Naším záujmom je preto trvalo udržateľná prosperita, bezpečnosť a stabilita Egypta a ďalších krajín v regióne. Hrozba terorizmu podkopáva tieto naše snahy, a tak boj proti terorizmu zostáva jednou z hlavných priorít našej spolupráce," uviedol Martin Klus a ocenil skúsenosti a pokračujúcu angažovanosť Egypta v rámci boja proti terorizmu.

Štátny tajomník rezortu diplomacie SR zároveň v Budapešti vyzdvihol príkladný prístup Egypta v oblasti kontroly nelegálnej migrácie. Krajina hostí významný počet utečencov a tamojšie úrady pracujú na zlepšení migračného a azylového prostredia.