Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Klymenko: Ruský útok na Záporožie si vyžiadal najmenej dvoch mŕtvych

Na archívnej snímke z 23. júna 2023 ukrajinskí vojaci Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj najskôr na sociálnych sieťach informoval až o troch mŕtvych.

Kyjev 9. augusta (TASR) - Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri stredajšom ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol obytnú oblasť mesta Záporožie na juhu Ukrajiny, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Miestni predstavitelia informovali aj o troch ďalších vážne zranených, píše TASR podľa správy britskej stanice Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj najskôr na sociálnych sieťach informoval až o troch mŕtvych, Klymenko však neskôr túto bilanciu znížil na dvoch.

"Jednu osobu sa našťastie podarilo oživiť. Lekárom na mieste pomáhali policajní záchranári," povedal Klymenko.

Zelenskyj predtým zverejnil video, na ktorom je vidieť čiastočne poškodený chrám s požiarom na jeho nádvorí a stúpajúcim dymom. Zábery zachytili aj ďalšiu značne zničenú a horiacu budovu či poškodené basketbalové ihrisko.

Gubernátor juhoukrajinskej Záporožskej oblasti Jurij Malaško spresnil, že Rusko zasiahlo "chrám a niekoľko obchodov" v záporožskej štvrti Ševčenkivskyj. Výbuch po zásahu tiež porozbíjal okná na výškových budovách.

Malaško dodal, že stav najmenej troch ďalších ľudí je kritický. Štyri osoby sú v stabilizovanom stave. Na mieste podľa neho pokračujú záchranné práce, pričom pod troskami sú zrejme ešte uviaznutí ľudia.