Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kňazi budú musieť oznámiť, ak sa v spovedi dozvedia o zneužívaní detí

Ilustračné foto Foto: TASR

S názorom generálnej prokurátorky Nicoly Roxonovej však nesúhlasí arcibiskup zo Sydney kardinál George Pell, ktorý aj tento týždeň znovu zopakoval, že spovedné tajomstvo je neporušiteľné.

Sydney 14. novembra (TASR) - Austrália môže nútiť katolíckych kňazov, aby jej oznamovali tých veriacich, ktorí sa budú spovedať zo sexuálneho zneužívania detí.

Informovala o tom dnes austrálska generálna prokurátorka Nicola Roxonová, ktorá vedie celoštátne vyšetrovanie postupu duchovných a ďalších cirkevných hodnostárov v prípadoch pohlavného zneužívania detí. Ako pripomína agentúra DPA, austrálske zákony totiž žiadajú predstaviteľov cirkvi, aby polícii oznamovali prípady, keď majú podozrenie na zneužívanie detí.

"Zneužívanie detí je zločin a musí byť oznámený," uviedla Roxonová s tým, že spoveď by nemala byť nedotknuteľná.

S jej názorom však nesúhlasí arcibiskup zo Sydney kardinál George Pell, ktorý aj tento týždeň znovu zopakoval, že spovedné tajomstvo je neporušiteľné. Podľa katechizmu katolíckej cirkvi platí, že kňaz "nesmie prezradiť kajúcnika slovami alebo akýmkoľvek iným spôsobom a z akéhokoľvek dôvodu".

Niektorí austrálski politici, medzi nimi aj katolíci, s Pellom nesúhlasia, lebo podľa ich názoru by kňaz mal oznámiť podozrenie z pohlavného zneužívania bez ohľadu na spôsob, akým sa to dozvedel.

Líder opozičnej Liberálnej strany Tony Abbott, ktorý pred vstupom do politiky študoval v kňazskom seminári, zdôraznil, že pred zákonom sú si všetci rovní - radoví občania i kňazi.

Austrálska premiérka Julia Gillardová tento týždeň nariadila vytvorenie kráľovskej komisie na vyšetrenie podozrení, že cirkev marila výkon spravodlivosti, keď skryla dôkazy o sexuálnych deliktoch kňazov a prekladala ich do iných farností.

"Podozrenia, ktoré sa objavili v poslednom čase ohľadom zneužívania detí, sú srdcervúce," vyhlásila Gillardová. "Sú to zákerné, diabolské činy, ktorých terčom sa nikdy nemali stať deti," dodala.

Ako spresnila agentúra DPA, kráľovská komisia bude mať osobitné právomoci na zhromažďovanie informácií, na ochranu svedkov a bude mať k dispozícii legislatívne nástroje, ktorými môže prinútiť svedkov vypovedať alebo poskytnúť dôkazy. Komisia bude zrejme pracovať roky, pričom sa zameria okrem iných aj na skautské hnutie, ako i na mníšske rehole.

Kardinál Pell prisľúbil, že cirkev bude spolupracovať s kráľovskou komisiou. V nedávnom vyhlásení vyjadril "hlbokú ľútosť nad utrpením a traumou zasadenou deťom, ktoré boli zverené cirkvi, a nad vplyvom (tejto situácie) na ich rodiny". "Stala sa chyba a my sa ospravedlňujeme obetiam a ich rodinám za tieto zlyhania," dodal.