Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Kniha o zabití bin Ládina možno bude mať súdnu dohru

Usáma bin Ládin Foto: TASR/AP Photo

Hlavný právnik ministerstva obrany J. Johnson v liste autorovi pripomenul, že v roku 2007 podpísal s vojenským námorníctvom dve dohody, ktoré ho zaväzujú, aby "nikdy nevyzradil" utajované informácie.

Washington 31. augusta (TASR) - Americké ministerstvo obrany zvažuje žalobu proti bývalému príslušníkovi elitných jednotiek SEAL v súvislosti s knihou o podrobnostiach zásahu, pri ktorom zabili Usámu bin Ládina. Podľa Pentagónu totiž porušil dohody o tom, že neprezradí vojenské tajomstvá.

Hlavný právnik ministerstva obrany Jeh Johnson vo štvrtok v liste autorovi pripomenul, že v roku 2007 podpísal s vojenským námorníctvom dve dohody, ktoré ho zaväzujú, aby "nikdy nevyzradil" utajované informácie.

Johnson uviedol, že Pentagón po posúdení výtlačku knihy No Easy Day dospel k záveru, že autor tieto dohody porušil.

Johnson adresoval list pánovi "Markovi Owenovi", pričom použil úvodzovky, aby zdôraznil, že ide o pseudonym autora. Jeho skutočné meno je Matt Bissonnette. Ten žiadosti o vyjadrenie odkázal na vydavateľa.

Pentagón neprezradil, ako sa dostal k výtlačku knihy, ktorá má ísť do predaja budúci týždeň. Johnson zdôraznil, že jej ďalšie verejné šírenie by bolo priťažujúcou okolnosťou.

Foto: TASR/AP