Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Knižný veľtrh vo Frankfurte podporí ukrajinských spisovateľov

Na snímke zamestnanec ukladá knihu na policu v stánku pred otvorením Medzinárodného knižného veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom 18. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Ruské štátne inštitúcie, ktoré zvyčajne riadia veľtržný stánok svojej krajiny, majú vstup na podujatie zakázaný.

Frankfurt nad Mohanom 18. októbra (TASR) - Rozsiahly priestor pre literárnu scénu Ukrajiny ponúkne prestížny medzinárodný knižný veľtrh v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom, ktorého 74. ročník sa oficiálne začne v utorok popoludní. Organizátori chcú tak vyjadriť podporu ukrajinským spisovateľom v súvislosti s ofenzívou ruských síl. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

"Sme úplne ochromení vojnou v Európe, ktorá ohrozuje mierový poriadok po páde železnej opony," povedal podľa agentúry AFP riaditeľ frankfurtského veľtrhu Jürgen Boos. Priblížil, že poskytnutie rozsiahleho zastúpenia ukrajinským vydavateľom je "aktom odporu voči pokusu o zničenie kultúry tejto krajiny".

Vo štvrtok sa účastníkom cez videospojenie prihovorí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho manželka Olena.

Ruské štátne inštitúcie, ktoré zvyčajne riadia veľtržný stánok svojej krajiny, majú vstup na podujatie zakázaný. Organizátori namiesto nich pozvali prominentných oponentov šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Veľtrh vydavateľov so stáročnou históriou je označovaný za jeden z najvýznamnejších svojho druhu na svete. Jeho šéf Boos povedal, že po dvoch rokoch pandémie je podujatie "späť v plnej sile". V roku 2020 sa veľtrh konal takmer výlučne v digitálnom formáte a vlani išlo o zmiešaný formát.

Prihlásených je tento rok okolo 4000 vystavovateľov z 95 krajín a čestným hosťom veľtrhu je Španielsko. Na otvorení sa preto po boku nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera zúčastní aj španielsky kráľ Filip VI. a jeho manželka Letícia. Veľtrh sa končí v nedeľu, keď bude udelená Mierová cena nemeckého knižného obchodu (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) za rok 2022, ktorú získa ukrajinský spisovateľ, prekladateľ a hudobník Serhij Žadan.

Súčasťou mnohých debát, prednášok a čítaní bude okrem ruskej útočnej vojny na Ukrajine napríklad aj situácia v Iráne a Afganistane. Jednou z ťažiskových tém bude aj knižný preklad.