Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Koalícia hlási v Jemene vyše 260 zabitých šiitských povstalcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas uplynulých dvoch týždňov koalícia takmer každý deň hlásila útoky v okolí Maribu - poslednej bašty medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Rijád 24. októbra (TASR) - Medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie v nedeľu oznámila, že za posledné tri dni zabila neďaleko jemenského strategického mesta Marib vyše 260 šiitských povstalcov – húsíov - a zničila im 36 vojenských vozidiel.

Podľa agentúry AFP sa povstalci k stratám vyjadrujú len zriedka a počet obetí tak nebolo možné bezprostredne overiť.

Počas uplynulých dvoch týždňov koalícia takmer každý deň hlásila útoky v okolí Maribu - poslednej bašty medzinárodne uznanej jemenskej vlády. Tvrdí, že v bojoch zabila stovky húsijských povstalcov.

Iránom podporovaní povstalci minulý mesiac obnovili boje o Marib. Ovládnutie rovnomennej a na ropu bohatej provincie by posilnilo pozíciu húsíov pri mierových rokovaniach, konštatovala AFP.

Konflikt v Jemene vypukol v roku 2014, keď húsíovia obsadili metropolu Saná. Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou vstúpila do konfliktu na strane vládnych síl na jar 2015 a v lete 2016 zablokovala medzinárodné lety na letisko v Saná.

V konflikte zahynuli už desaťtisíce ľudí a milióny ďalších opustili svoje domovy.