Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Koalícia pod vedením USA usmrtila v Iraku 20 provládnych bojovníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia kmeňového veliteľa Nazhana Sachra títo bojovníci zahynuli dnes ráno pri spojeneckom útoku v dedine Charab Džabr južne od mesta Mósul, ktoré je hlavnou baštou IS v Iraku.

Bagdad 5. októbra (TASR) - Vojenská koalícia pod vedením USA, ktorá v Iraku bojuje proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS), pri jednom z náletov omylom usmrtila 20 kmeňových bojovníkov podporujúcich irackú vládu, informovala dnes agentúra DPA.

Podľa vyjadrenia kmeňového veliteľa Nazhana Sachra títo bojovníci zahynuli dnes ráno pri spojeneckom útoku v dedine Charab Džabr južne od mesta Mósul, ktoré je hlavnou baštou IS v Iraku. Kanadský brigádny generál D.J. Anderson pred novinármi vo Washingtone povedal, že medzinárodná koalícia proti IS dostala správy o takomto incidente a spoločne s irackými silami ich preveruje.

K údajnému náletu na provládnych bojovníkov blízko Mósulu došlo v období, keď sa iracká armáda a spojenci pripravujú na ofenzívu s cieľom oslobodiť toto veľkomesto od nadvlády IS. Mósul je najväčším mestom tzv. kalifátu, ktorý vyhlásil IS v roku 2014 na obsadených územiach v Iraku a Sýrii.

Agentúra DPA priniesla taktiež správu o smrtiacom nálete pri meste al-Báb na severe Sýrie, kde podľa údajov Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva zahynulo v noci na dnes najmenej 19 civilistov vrátane troch detí. Kurdská tlačová agentúra Háwár pripísala tento útok Turecku a koalícii pod vedením USA a uviedla, že okrem obetí na životoch si vyžiadal aj zranenia približne stovky civilistov. Ankara ani Washington sa k tomuto prípadu zatiaľ nevyjadrili.