Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Koalícia proti džihádistom z IS ukončila bojovú misiu v Iraku

Samovražedný útok v irackom meste Kirkúk. Foto: TASR/AP

Vojenská misia pod vedením USA sa zameriava na boj proti zvyšným bojovníkom Islamského štátu.

Bagdad 9. decembra (TASR) - Spojenými štátmi vedená koalícia proti organizácii Islamský štát (IS) podľa plánu ukončila v Iraku svoju bojovú misiu. Zostávajúci vojaci v krajine budú mať iba výcvikovú a poradnú úlohu. S odvolaním sa na popredného predstaviteľa irackej elitnej brigády Badr Kásima Áradžího o tom informovali vo štvrtok agentúry Reuters a AFP.

Áradží na Twitteri uviedol, že bojová misia koalície vedenej USA sa skončila pred koncom roka 2021. Dohodli sa na tom v júli americký prezident Joe Biden a iracký premiér Mustafá Kázimí. Niektorí predstavitelia Západu však tvrdia, že nazývať tento krok odsunom vojsk koalície je zavádzajúce, pretože z hľadiska počtu zahraničných vojakov nasadených v Iraku sa prakticky nič nezmení.

USA majú v Iraku od roku 2020 približne 2500 vojakov. Okrem nich tam ostane aj ďalších 1000 vojakov z ostatných krajín medzinárodnej koalície, píše AFP. Západní predstavitelia tvrdia, že väčšina z nich už dlhší čas poskytuje irackým silám iba výcvik a poradenstvo.

Vojenská misia pod vedením USA sa zameriava na boj proti zvyšným bojovníkom Islamského štátu. Svoju misiu začala v roku 2014 ako súčasť medzinárodného úsilia poraziť túto extrémistickú skupinu, ktorá ovládla rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii. Irak v decembri 2017 vyhlásil víťazstvo nad IS, keď opätovne získal kontrolu nad rozsiahlymi územiami, ktoré zabrali extrémisti v rokoch 2014 a 2015.