Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Koalícia v Iraku zmarila za posledných 24 hodín už druhý útok dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zabitý iránsky generál velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe.

Bagdad 4. januára (TASR) - Dva ozbrojené drony, ktoré sa pokúsili zaútočiť na vojenskú základňu na západe Iraku zostrelili v utorok príslušníci medzinárodnej vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi. Oznámila to samotná koalícia. Materiálne škody ani zranených z miesta útoku nehlásili, píše agentúra AFP.

"Dva drony s pevnými krídlami naložené výbušninami boli dnes skoro ráno ... zničené obranou irackej leteckej základne al-Asad. Pokus o útok bol neúspešný," uviedol predstaviteľ medzinárodnej vojenskej koalície.

Ako pripomína AFP, išlo o druhý útok dronmi na vojenskú infraštruktúru koalície v Iraku za posledných 24 hodín. V pondelok koalícia zostrelila dva ozbrojené drony, ktoré mali zaútočiť na americkú základňu pri letisku v Bagdade.

K týmto útokom došlo v čase, keď si Teherán a jeho spojenci na Blízkom východe pripomínajú druhé výročie smrti vplyvného iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul 3. januára 2020 pri útoku amerického bezpilotného lietadla neďaleko letiska v Bagdade. Solejmáního zabitie nariadil vtedajší prezident USA Donald Trump.

Zabitý iránsky generál velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe.

Spojené štáty a Irán sa po zabití Solejmáního dostali na pokraj vojny. Irán a ním podporované ozbrojené skupiny v Iraku reagovali opakovanými útokmi na iracké základne, na ktorých boli dislokovaní americkí vojaci.

Príslušníci armády USA operujú v Iraku v rámci medzinárodnej koalície bojujúcej proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Bojová misia tejto koalície vedenej Spojenými štátmi sa v Iraku skončila v posledný deň roka 2021, od nového roka je už obmedzená len na vojenský výcvik, poradenstvo a podporu irackých bezpečnostných síl. Pre tieto účely však v krajine zostáva približne 2500 amerických a 1000 vojakov iných krajín.