Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Koalícia vedená Saudskou Arábiou prepustila 200 zajatcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koalícia podľa svojho hovorcu zároveň v spolupráci s OSN umožní z letiska v jemenskej metropole Saná letecky prepraviť pacientov, ktorí potrebujú zahraničnú zdravotnú starostlivosť.

Rijád 26. novembra (TASR) - Medzinárodná vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie v utorok oznámila, že prepustila 200 jemenských šiitských povstalcov - húsíov v snahe pokročiť v mierovom úsilí s cieľom ukončiť občiansku vojnu v Jemene. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na saudskoarabské štátne médiá.

Hovorca saudskoarabských ozbrojených síl Turkí Málikí, ktorého citovala saudskoarabská štátna tlačová agentúra, uviedol, že ide o opatrenie, ktoré má pripraviť pôdu na rozsiahlejšiu výmenu zajatcov. Dohody o prepustení všetkých zajatcov uzavreli vlani húsíovia s medzinárodne uznávanou vládou Jemenu.

Koalícia podľa svojho hovorcu zároveň v spolupráci s OSN umožní z letiska v jemenskej metropole Saná letecky prepraviť pacientov, ktorí potrebujú zahraničnú zdravotnú starostlivosť. Pre medzinárodné letisko v Saná, ktoré ovládajú šiitskí vzbúrenci, platí od roku 2016 zákaz komerčných letov.

Násilie v Jemene sa začalo už v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Boje si vyžiadali už desaťtisíce obetí na životoch a vyvolali tiež vážnu humanitárnu krízu.