Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Koalíciu v Bulharsku podporí ďalšia strana v záujme reformy súdnictva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Dva mesiace po voľbách je tak na dohľad koniec najnovšej vládnej krízy, ktorá trvá takmer rok.

Sofia 2. júna (TASR) – Dva súperiace prozápadné politické bloky v Bulharsku sa dohodli na vytvorení vlády. Dosiahli tiež dohodu o ústavnej väčšine v parlamente s ďalšou stranou, aby pokročili v reforme súdnictva, oznámil v piatok exminister školstva Nikolaj Denkov, ktorý dostal poverenie zostaviť novú vládu.

Dva mesiace po voľbách je tak na dohľad koniec najnovšej vládnej krízy, ktorá trvá takmer rok. Parlament by mal o novom kabinete hlasovať budúci týždeň, napísala agentúra DPA, od ktorej TASR informácie prevzala.

Voľby začiatkom apríla vyhrala volebná koalícia stredopravej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Vládu sa jej však zostaviť nepodarilo. S proreformnou koalíciou pod vedením Denkovovej strany Pokračujeme v zmene (PP), ktorá skončia druhá, sa napokon zhodla na kompromise v podobe rotácie na poste premiéra.

Ako prvý bude predsedom vlády Denkov, po deviatich mesiacoch ho vystrieda bývalá eurokomisárka Marija Gabrielová z GERB, ktorá bude dovtedy vicepremiérkou a ministerkou zahraničných vecí.

Dohodou chcú obe strany zabrániť tomu, aby sa v Bulharsku konali v poradí šieste parlamentné voľby od roku 2021. Hoci sú vzťahy GERB a PP poznačené vzájomnými obvineniami z korupcie, od ich vlády sa očakáva konzistentná politika s orientáciou na EÚ a NATO, napísala DPA.