Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kolín nad Rýnom v rámci úspory energie obmedzí osvetlenie budov

Na kombosnímke gotická katedrála v Kolíne pred (vľavo) a po (vpravo) 23. hodine v utorok 9. augusta 2022. Západonemecké mesto Kolín nad Rýnom obmedzí osvetlenie gotickej katedrály a ďalších budov v rámci opatrení na úsporu energie počas krízy. V Kolíne nad Rýnom bude obmedzené aj pouličné osvetlenie, kúrenie a využívanie klimatizácie, uvádza radnica na svojej oficiálnej webovej stránke. Ceny energie sa výrazne zvýšili v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a následných sankcií zavedených voči Rusku. FOTO TASR/DPA Foto: TASR

Západonemecké mesto Kolín nad Rýnom obmedzi osvetlenie gotickej katedrály a ďalších budov v rámci opatrení na úsporu energie počas krízy.

Kolín nad Rýnom 9. augusta (TASR) - Západonemecké mesto Kolín nad Rýnom obmedzi osvetlenie gotickej katedrály a ďalších budov v rámci opatrení na úsporu energie počas krízy. TASR správu prevzala z agentúry DPA a oficiálnej webovej stránky tohto mesta.

V Kolíne nad Rýnom bude obmedzené aj pouličné osvetlenie, kúrenie a využívanie klimatizácie, uvádza radnica na svojej oficiálnej webovej stránke.

Ceny energie sa výrazne zvýšili v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a následných sankcií zavedených voči Rusku. Energetická kríza v Nemecku je spôsobená vysokou mierou závislosti Nemecka od dovozu nerastných surovín z Ruska. Mesto Kolín nad Rýnom preto prijíma viaceré opatrenia na úsporu energie.

Osvetlenie verejných sa bude vypínať o 23.00 h a od jesene už o hodinu skôr. Svetlá na kolínskej katedrále boli v tomto čase, o 23.00 h, vypnuté už v noci na utorok.

Táto gotická stavba býva bežne rozsvietená počas celej noci. Opatrenie s úsporou osvetlenia sa vzťahuje aj na ďalšie románske kostoly v meste, historickú budovu radnice či mosty.

"Každý by mal prispieť k úspore energie a tým zabrániť možnej kríze počas jesene a zimy," povedala starostka Kolína nad Rýnom Henriette Rekerová. Mesto a dodávateľ energie spoločnosť RheinEnergie k tomu plánujú informačnú kampaň.

Ďalšie nemecké mestá vrátane Berlína takisto obmedzujú nočné osvetlenie historických pamiatok a verejných budov, pripomína DPA. Hannover v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko, chce znížiť svoju spotrebu energie o 15 percent. Obmedzuje teploty v mestských budovách a ruší osvetlenie múzeí a ďalších pamiatok.