Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kolínsky kardinál: Ku škandálu zneužívania prispel systém mlčania

Rainer Maria Woelki, archívne foto. Foto: TASR/AP

Po zverejnení správy množstvo biskupov a ďalších cirkevných predstaviteľov buď odvolali, alebo sami predložili rezignáciu.

Kolín nad Rýnom 23. marca (TASR) - Arcibiskup z nemeckého Kolína nad Rýnom, kardinál Rainer Maria Woelki, pripustil v pondelok "systematické zakrývanie" pohlavného zneužívania maloletých vo svojej arcidiecéze. Vyjadril sa tak len niekoľko dní po tom, čo tím nemeckých právnikov zverejnil rozsiahlu, 800-stranovú správu o prípadoch sexuálneho zneužívania v Kolíne nad Rýnom. Informovala o tom v utorok nemecká tlačová agentúra DPA.

"Niečo také sa nikdy nemalo stať," povedal Woelki. Dodal, že ku škandálu prispeli chaos v administratíve, "systém mlčania, utajovania a nedostatku kontroly", ako aj nedostatok súcitu a pochopenia.

Teraz treba podniknúť prísne kroky, ktoré zabránia, aby sa to v budúcnosti stalo znova, uznal Woelki.

V správe, ktorej vypracovanie nariadil práve kolínsky arcibiskup Woelki, sa píše, že v rokoch 1965 až 2018 bolo v rámci kolínskej arcidiecézy podozrivých z účasti na zneužívaní 202 ľudí a že 63 percent z týchto obvinených bolo duchovných.

V takmer polovici prípadov - v 47 percentách - sa obvinenia týkajú sexuálneho zneužívania alebo vážneho sexuálneho zneužívania. Zvyšok bol klasifikovaný ako iné druhy sexuálne nevhodného správania a narušenie osobnej hranice človeka.

Po zverejnení správy množstvo biskupov a ďalších cirkevných predstaviteľov buď odvolali, alebo sami predložili rezignáciu.