Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kolumbia bude mať prvého ľavicového prezidenta, bývalého partizána

Gustavo Petro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rodolfo Hernandéz už uznal svoju volebnú porážku a vyjadril nádej, že jeho súper vie, ako viesť krajinu, a že bude pokračovať vo svojom ťažení proti korupcii.

Bogota 20. júna (TASR) - Víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Kolumbii sa stal bývalý príslušník ľavicových geríl Gustavo Petro, ktorý porazil vplyvného podnikateľa Rodolfa Hernandéza.

TASR správu prevzala z agentúry AFP, podľa ktorej sa 62-ročný Gustavo Petro stane prvým ľavicovým prezidentom v dejinách Kolumbie.

Po zrátaní vyše 99,5 percenta odovzdaných hlasov má Petro viac než trojpercentný náskok nad svojim súperom Hernandézom (77), ktorého miestni pre jeho bohatstvo a nedostatok politických skúseností prezývajú aj "kolumbijský Donald Trump".

Podľa agentúry AFP bol pred druhým kolom rozdiel medzi oboma kandidátmi veľmi tesný a výsledok volieb sa preto nedal predpovedať.

Gustavo Petro napokon získal o vyše 700.000 hlasov viac než Hernandéz, potvrdila kolumbijská ústredná volebná komisia. Petra podporilo 50,5 percenta voličov, zatiaľ čo Hernandéza 47,3.

"Poďme osláviť toto prvé víťazstvo (kolumbijského) ľudu," napísal Petro na Twitteri. Vo funkcií nahradí nepopulárneho konzervatívneho prezidenta Ivána Duqueho, ktorý sa už o ďalší mandát uchádzať nemohol.

Rodolfo Hernandéz už uznal svoju volebnú porážku a vyjadril nádej, že jeho súper vie, ako viesť krajinu, a že bude pokračovať vo svojom ťažení proti korupcii.

Gustavo Petro bol členom radikálnej ľavicovej gerily v 80. rokoch, keď strávil dva roky vo väzení za nelegálnu držbu zbrane. Neskôr pôsobil ako poslanec a senátor a primátor kolumbijskej metropoly Bogota.

Niektorí obyvatelia sa obávajú, že ľavičiar Petro by mohol premeniť Kolumbiu na ďalší autoritársky štát podľa vzoru susednej Venezuely, píše AFP.