Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Domorodci v Kolumbii strhli sochu španielskeho conquistadora

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Etnickú skupinu Mizakov tvorí vyše 20 000 ľudí. Dve tretiny z nich žijú v provincii Cauca na juhozápade Kolumbie.

Bogota 19. septembra (TASR) – Domorodí demonštranti v kolumbijskom meste Popayán na juhozápade krajiny strhli a poškodili jazdeckú sochu španielskeho conquistadora Sebastiána de Belalcázara, ktorý toto mesto založil v roku 1537. Správu o tom priniesla vo štvrtok stanica BBC.

Dav pozostávajúci z členov domorodej komunity Misakov sochu strhol pomocou lán, pričom polícia voči ich konaniu nezasiahla. Domorodí lídri tvrdia, že de Belalcázar predstavuje päť storočí genocídy, otroctva a utrpenia ich predkov.

De Belalcázar viedol množstvo výprav do severozápadných častí Južnej Ameriky, pričom založil i Quito, dnešné hlavné mesto Ekvádoru.

Na protestnom pochode sa okrem Misakov zúčastnili aj členovia domorodých skupín Pijao a Nasa. Sprievod smeroval k vrchu Morro del Tulcán, kde socha de Belalcázara stála od 30. rokov 20. storočia.

Podľa Misakov ešte predtým, ako španielski dobyvatelia vtrhli do ich krajiny, sa na zmienenom vrchu nachádzal ich chrám a je tam tiež pochovaných množstvo ich predkov. Komunita danú lokalitu považuje za posvätné miesto.

Starosta Popayánu však strhnutie sochy odsúdil ako násilný a úplne neoprávnený čin voči symbolu tohto multikultúrneho mesta.

„Diskusie o kultúrnych rozdieloch môžu existovať. Vždy sme boli ochotní poskytnúť pre ne priestor, ale takýto druh násilia nemôže byť nástrojom na vyjadrovanie nesúhlasu," uviedol starosta Juan Carlos Castrillón a prisľúbil, že sochu dá zreštaurovať.

Etnickú skupinu Mizakov tvorí vyše 20 000 ľudí. Dve tretiny z nich žijú v provincii Cauca na juhozápade Kolumbie. Ich hlavnou hospodárskou činnosťou je pestovanie kukurice, zemiakov a cibule.