Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medzinárodná akcia Orión: Polícia zhabala ďalších 145 ton kokaínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek boju proti drogám v uplynulých desaťročiach je Kolumbia naďalej najväčším svetovým producentom kokaínu.

Bogota 30. novembra (TASR) - Vojenské a policajné zložky z viac ako 40 krajín z Európy a Severnej, Strednej a Južnej Ameriky pri ôsmej fáze spoločnej operácie Orión zhabali 145,3 tony kokaínu. Podľa agentúry Reuters to v noci na utorok oznámilo kolumbijské námorníctvo.

Ide o vôbec najväčšie množstvo kokaínu, ktoré zhabali v rámci tejto medzinárodnej námornej operácie proti obchodovaniu s drogami.

Počas akcie, ktorá prebiehala od októbra do novembra, bolo zadržaných približne 575 ľudí rôznej štátnej príslušnosti. Zaistených bolo aj 49 plavidiel, ako aj šesť ponoriek a tri lietadlá, uviedlo námorníctvo. Pri operácii sa zhabalo aj 66 ton marihuany.

Od spustenia operácie Orión v roku 2018 bolo podľa kolumbijského námorníctva skonfiškovaných viac ako 545 ton kokaínu a 224 ton marihuany. Na ôsmej fáze operácie Orión sa okrem iných krajín podieľali aj Argentína, Belize, Francúzsko a Surinam.

Napriek boju proti drogám v uplynulých desaťročiach je Kolumbia naďalej najväčším svetovým producentom kokaínu. Krajina čelí stupňujúcemu tlaku zo strany Spojených štátov, ktoré chcú, aby obmedzila pestovanie koky. Tá je základnou zložkou pri výrobe kokaínu.