Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kolumbia posilňuje vojenskú prítomnosť na hraniciach s Venezuelou

Vojaci hliadkujú v meste Cúcuta. Foto: TASR/AP

Kolumbijský prezident Iván Duque uviedol, že útok výbušninami, puškami a samopalmi vo východnom regióne Aracua bol "plánovaný z Venezuely".

Bogota 13. septembra (TASR) - Kolumbia v pondelok uviedla, že posiela 300 vojakov na hranice s Venezuelou po tom, čo počas útoku vzbúrencov zahynulo päť kolumbijských vojakov. Bogota tvrdí, že útok bol naplánovaný na územní jej susednej krajiny, informuje agentúra AFP.

Vojaci prišli o život v sobotu pri útoku, ktorý spoločne podnikli bojovníci poslednej kolumbijskej vzbúreneckej skupiny, Národnej oslobodzovacej armády (ELN), a rebeli z bývalých Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktorí v roku 2016 odmietli mierovú dohodu s kolumbijskou vládou, pripomína AFP.

Kolumbijský prezident Iván Duque uviedol, že útok výbušninami, puškami a samopalmi vo východnom regióne Aracua bol "plánovaný z Venezuely". Samotná Venezuela tieto tvrdenia odmietla.

Kolumbia a Venezuela nemajú diplomatické vzťahy od roku 2019, keď sa Bogota pridala k Spojeným štátom a ďalším krajinám, ktoré odmietli uznať opätovné zvolenie venezuelského prezidenta Nicolása Madura do funkcie.