Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kolumbia vyhostí 59 Venezuelčanov, ktorí sa zúčastnili na protestoch

Policajti stoja pri protivládnom demonštrantovi, ktorého zasiahol slzotvorný plyn počas potýčok v centre Bogoty 22. novembra 2019. Foto: TASR

Celoštátne protesty zachvátili Kolumbiu vo štvrtok, keď do ulíc vyšlo viac ako 200.000 ľudí.

Bogota 25. novembra (TASR) - Kolumbijské úrady v pondelok rozhodli o vyhostení 59 Venezuelčanov v spojitosti s ohrozovaním bezpečnosti v hlavnom meste Bogota počas protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na migračný úrad.

Venezuelčania sa podľa vyhlásenia migračného úradu údajne dopustili konania, ktoré "ohrozovalo verejný poriadok a národnú bezpečnosť".

Celoštátne protesty zachvátili Kolumbiu vo štvrtok, keď do ulíc vyšlo viac ako 200.000 ľudí. Demonštranti vyjadrovali nesúhlas s údajnými plánmi vlády zvýšiť vek odchodu do dôchodku a znížiť minimálnu mzdu pre mladých ľudí.

Niektoré z prevažne pokojných demonštrácií prerástli do prejavov násilia a pokračovali aj v piatok. Víkendové zhromaždenia boli prevažne pokojné. Celkovo tri osoby prišli počas protestov o život a jedna utrpela vážne zranenia.

Kolumbijský prezident Iván Duque ešte pred začiatkom protestov vyslovil varovanie, že venezuelský prezident Nicolás Maduro by mohol poslať ľudí, aby vnikli na zhromaždenia a šírili chaos. V sobotu Duque povedal, že medzi násilníckymi protestujúcimi identifikovali niekoľko cudzincov. Duque takisto v sobotu rokoval s novozvolenými guvernérmi a starostami v pokuse potlačiť protesty.