Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kolumbijská mníška unesená v roku 2017 je na slobode

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Narvaezovú zadržiavala al-Káida v islamskom Maghrebe. Teroristická skupina zverejnila niekoľko videí, v ktorých rehoľníčka žiada Vatikán o pomoc.

Bamako 10. októbra (TASR) - V sobotu oslobodili kolumbijskú mníšku, ktorú v Mali pred viac ako štyrmi rokmi uniesli extrémisti napojení na teroristickú sieť al-Káida, informovala agentúra AP. Gloriu Narvaezovú zajali vo februári 2017 neďaleko malijských hraníc s Burkinou Faso.

Malijský prezident v reakcii na oslobodenie ocenil mníškinu odvahu a statočnosť. Podmienky jej prepustenia neboli zverejnené.

Narvaezovú zadržiavala al-Káida v islamskom Maghrebe. Teroristická skupina zverejnila niekoľko videí, v ktorých rehoľníčka žiada Vatikán o pomoc.

"V prvom rade ďakujem Bohu, ktorý je svetlom a pokojom, ďakujem malijským úradom, prezidentovi za všetko úsilie vynaložené na moje oslobodenie," uviedla Narvaezová v krátkom vyhlásení pre štátnu televíziu. "Nech vás Boh žehná, nech Boh žehná Mali. Veľmi, veľmi vám ďakujem," dodala.

Skupina napojená na al-Káidu stále drží v zajatí niekoľko ľudí zo Západu, vrátane amerického duchovného, ktorého uniesli v Nigeri, a francúzskeho novinára.

Agentúra Reuters dodáva, že únosy sú lukratívnym zdrojom peňazí pre islamistické skupiny v západoafrickom regióne Sahel, kde vedú povstanie proti národným armádam, francúzskym jednotkám a mierovým silám OSN.