Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kolumbijská vláda pozastavila dohodu o prímerí s povstalcami z ELN

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Rokovania medzi vládou a ELN prebiehajú od novembra.

Bogota 4. januára (TASR) - Kolumbijská vláda v stredu oznámila, že pozastavuje pakt o šesťmesačnom prímerí, na ktorom sa dohodla s Národnou oslobodzovacou armádou (ELN). ELA v utorok poprela, že k nejakej dohode došlo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vzhľadom na postoj, ktorý verejne zaujala (ELN)... sme sa rozhodli pozastaviť právne účinky dekrétu," povedal kolumbijský minister vnútra Alfonso Prada.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro na Silvestra oznámil, že na obdobie od 1. januára do 30. júna 2023 bolo dohodnuté prímerie s piatimi najväčšími ozbrojenými skupinami operujúcimi v krajine vrátane ELN. Vláda následne uviedla, že prímerie, ktoré privítalo i medzinárodné spoločenstvo, bude monitorovať OSN, kolumbijský ombudsman a katolícka cirkev.

ELN však v utorok uviedla, že "s vládou Gustava Petra nediskutovala o žiadnom bilaterálnom prímerí, preto žiadna takáto dohoda neexistuje". Vláda následne pripustila, že navrhovaný dekrét o prímerí ešte nebol podpísaný.

Keď sa Petro - prvý ľavicový prezident v dejinách Kolumbie - vlani v auguste ujal moci, prisľúbil, že v rámci politiky "úplného mieru" bude rokovať so všetkými kolumbijskými ozbrojenými skupinami. V Kolumbii v súčasnosti pôsobí približne 90 politických a zločineckých skupín. Rokovania medzi vládou a ELN prebiehajú od novembra, pripomína AFP.

Prvé kolo mierových rozhovorov sa skončilo vo venezuelskom hlavnom meste Caracas 12. decembra bez uzavretia prímeria. Ďalšie kolo rozhovorov sa má uskutočniť v Mexiku. Dátum však ešte nebol stanovený.

ELN sú poslednou uznanou povstaleckou skupinou v Kolumbii po tom, ako najväčšia povstalecká organizácia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísala v roku 2016 - po viac než polstoročí ozbrojeného konfliktu - mierovú dohodu s vládou.