Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kolumbijská vláda uzavrela s povstalcami dohodu o šesťmesačnom prímerí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rokovania v Havane uviazli v mŕtvom bode v polovici mája po tom, ako Petro spochybnil jednotu vedenia ELN, ktorá následne deklarovala, že mierové rokovania sa ocitli v kríze.

Havana 9. júna (TASR) - Kolumbijská vláda a ľavicová povstalecká Národná oslobodzovacia armáda (ELN) sa v piatok na rokovaniach na Kube dohodli na šesťmesačnom prímerí.

Ako informovala agentúra AP, ide o ďalšiu etapu riešenia ozbrojeného konfliktu, ktorý v Kolumbii vypukol ešte v 60. rokoch 20. storočia.

Vláda a ELN oznámili svoju dohodu v Havane, kde sa konalo tretie kolo mierových rokovaní. Oznámenie ich výsledkov sa uskutočnilo za účasti kolumbijského prezidenta Gustava Petra, najvyššieho veliteľa ELN Antonia Garcíu a kubánskych predstaviteľov.

Prímerie nadobudne platnosť postupne, v plnej miere začne platiť 3. auguste a potom bude trvať šesť mesiacov, doplnila AP.

"Tu sa končí etapa ozbrojeného povstania v Latinskej Amerike," povedal prezident Petro účastníkom záverečného ceremoniálu v Havane. "Svet zbraní a vzájomného zabíjania... musí skončiť," dodal.

V kolumbijskom konflikte, ktorý trvá už takmer šesť desaťročí, zahynulo najmenej 450.000 ľudí, informovala agentúra Reuters.

Ľavicový prezident Petro na začiatku svojho funkčného obdobia avizoval ambiciózny plán na dosiahnutie úplného mieru v Kolumbii, ktorú dlhodobo sužujú domáce konflikty.

Rokovania v Havane uviazli v mŕtvom bode v polovici mája po tom, ako Petro spochybnil jednotu vedenia ELN, ktorá následne deklarovala, že mierové rokovania sa ocitli v kríze.

ELN je najstaršou ešte aktívnou povstaleckou skupinou v Kolumbii a rozhovory s ňou sú základom úsilia prezidenta Petra - ktorý sám kedysi patril k dnes už demobilizovaným povstalcom z formácie M-19 - o uzavretie mierových dohôd alebo dohôd o kapitulácii so zostávajúcimi povstalcami a zločineckými gangmi, ako aj o úplné uplatňovanie dohody uzavretej s povstaleckou skupinou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) v roku 2016.

Reuters konštatuje, že najnovšie oznámenie o prímerí je dobrou správou pre prezidenta Gustava Petra, ktorý na domácej scéne čelí obvineniam z finančných nezrovnalostí vo svojej volebnej kampani, čo ohrozuje ďalšie aspekty jeho plánovaných politických a sociálnych reforiem.

Ako podľa agentúry Reuters oznámil kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez, štvrtý cyklus kolumbijských mierových rokovaní sa uskutoční vo Venezuele od 14. augusta do 4. septembra.

Garantmi mierových rokovaní sú Mexiko, Nórsko, Venezuela, Kuba, Brazília a Čile.