Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kolumbijský najvyšší súd nariadil vláde chrániť bývalých partizánov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rozsudok sa týka prípadov asi 300 zavraždených bývalých partizánov FARC, ktorí v roku 2016 podpísali mierovú dohodu s vládou, čím ukončili konflikt so štátom trvajúci pol storočia.

Bogota 28. januára (TASR) - Kolumbijský najvyšší súd nariadil vláde, aby chránila bývalých partizánov marxistickej gerily, ktorí boli signatármi mierovej dohody z roku 2016 a odvtedy sa stali terčmi mnohých atentátov. Kolumbijské úrady z ich spáchania vinia ozbrojencov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) a ďalšie zločinecké skupiny.

V rozsudku zverejnenom v piatok ústavný súd podľa agentúry AFP uviedol, že kolumbijský štát ignoroval základné práva bývalých príslušníkov FARC na život, osobnú integritu a mier.

Rozsudok sa týka prípadov asi 300 zavraždených bývalých partizánov FARC, ktorí v roku 2016 podpísali mierovú dohodu s vládou, čím ukončili konflikt so štátom trvajúci pol storočia.

Vzhľadom na "veľký počet signatárov konečnej mierovej dohody, ktorí sa stali obeťami vraždy, a nízku úroveň implementácie pravidiel týkajúcich sa bezpečnostných záruk pre odzbrojených bývalých partizánov, sa súd tiež rozhodol konštatovať protiústavný stav," povedala sudkyňa Cristina Pardová v on-line prezentácii rozsudku.

Protiústavný stav je mechanizmus, ktorý je možné aktivovať v prípade závažného porušenia základných práv a preukázanej neschopnosti štátu ochrániť obete.

Súd nariadil vláde, aby prijala potrebné opatrenia na zaručenie bezpečnosti bývalých partizánov - tak, ako sa to uvádza v mierovej dohode.

Rozsudok tiež obsahuje klauzulu, aby národná jednotka, ktorá má na starosti ochranu ohrozených ľudí, prehodnotila riziko, ktorému bývalí partizáni čelia, a prijala opatrenia, čo zabránia ich zabitiu.

Spomínaná dohoda viedla k odzbrojeniu a rozpusteniu FARC, ktoré sa pretransformovali na politickú stranu komunistickej orientácie, tá však má malú podporu verejnosti.