Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kolumbijský prezident nasadí armádu v meste Cali, ohnisku protestov

Na archívnej snímke záchranári odnášajú telo Fredyho Bermudeza, muža, ktorého zabili počas protivládnej demonštrácie v kolumbijskom Cali v piatok 28. mája 2021. Foto: TASR/AP

Kolumbijčania vyšli do ulíc po prvý raz 28. apríla, aby protestovali proti navrhovanej daňovej reforme. Hoci vláda tento návrh medzičasom stiahla, protesty stále pokračujú.

Cali 29. mája (TASR) - Kolumbijský prezident Iván Duque v piatok večer miestneho času ohlásil, že v meste Cali na západe krajiny, ktoré sa stalo epicentrom násilných protivládnych protestov, nasadí armádu. Za posledný mesiac si demonštrácie v Kolumbii vyžiadali desiatky obetí na životoch, píše agentúra AFP.

"Od dnešného večera sa začína maximálne nasadenie armády, ktorá bude v meste Cali a provincii Valle del Cauca pomáhať polícii," povedal Duque vo videu zverejnenom na Twitteri po bezpečnostnom zasadnutí v meste Cali, kde žije 2,2 milióna ľudí.

V piatok tam prišli o život počas potýčok pri blokádach ulíc ďalšie štyri osoby. Celkovo zomrelo už 49 ľudí vrátane dvoch policajtov a zranenia utrpelo približne 2000 osôb. Podľa organizácie Human Rights Watch dosiahol počet obetí číslo 63.

Duque podľa agentúry Reuters dodal, že viac ako 7000 vojakov vrátane členov námorníctva bude nasadených na odstránenie blokád ciest. Ďalšie detaily neuviedol. Guvernérka provincie Valle del Cauca Clara Luz Roldánová predtým vyhlásila, že po 19.00 h bude platiť zákaz vychádzania.

Starosta mesta Cali Jorge Iván Ospina v príspevku na sociálnej sieti vyzval, aby sa ľudia zdržali násilností. "Nemôžeme dovoliť, aby sa v Cali diali takéto veci," uviedol s tým, že ide o "šialenú situáciu (plnú) smrti a bolesti".

Kolumbijčania vyšli do ulíc po prvý raz 28. apríla, aby protestovali proti navrhovanej daňovej reforme. Hoci vláda tento návrh medzičasom stiahla, protesty stále pokračujú. Kolumbia pritom aktuálne bojuje aj s kriminalitou či ekonomickými problémami, ktoré ešte vyostrila koronavírusová pandémia nového koronavírusu. Tamojšia vláda si za použitie sily voči demonštrantom vyslúžila kritiku medzinárodného spoločenstva.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v piatok vo Washingtone stretol s kolumbijskou viceprezidentkou Martou Lucíou Ramírezovou. Blinken "vyjadril obavy a kondolencie za straty na životoch počas nedávnych protestov v Kolumbii a zopakoval nespochybniteľné právo občanov pokojne protestovať," uviedol hovorca rezortu diplomacie USA Ned Price. Privítal tiež naštartovanie dialógu so zástupcami protestujúcich. Tí žiadajú, aby vláda v Bogote uznala zneužívanie moci zo strany ozbrojených síl.